Overstroomd Sochi voorspelt chaotische regenrace

Het voormalig Olympisch park staat sinds gisteren volledig onder water. Met flinke buien in het vooruitzicht kan de Grand Prix van Rusland zomaar eens spannend gaan worden.

Overstroomd Sochi voorspelt chaotische regenrace

Dit seizoen zien we voor het laatst het meestal oersaaie Sochi Autodrom op de F1-kalender. Sinds de introductie in 2014 is het voormalig Olympisch Park het toneel geweest van een onafgebroken dominantie van Mercedes.

De weinig inspirerende layout zorgde er bovendien voor dat vrijwel alle races een dodelijk saaie en voorspelbare optocht waren, en het bleef er altijd gortdroog. Juist in het laatste jaar gooit het circuit echter een balletje op: voor het eerst in de geschiedenis van de Russische GP lijkt het er sterk op dat we een kletsnat weekend gaan krijgen.

Sochi onder water

Beelden vanuit de F2 en F3 supportpaddocks laten een volledig verregend Sochi zien. Op meerdere plaatsen staat het water tot over de enkels. De beelden rolden gisteren social media op. Er is dus nog tijd, zou je denken.

In de aanloop naar het raceweekend is echter nog veel meer regen voorspeld. Al op de vrijdag komt er meer water aan, maar juist op de zaterdag en de zondag zijn de zwaarste buien voorspeld. Dat wordt dus nog wat met de kwalificatie en de race!

Spa 2?

Races in de regen zijn altijd gaaf om te zien, maar de Formule 1 vindt het de laatste tijd moeilijk om races te houden op een natte baan. Met het debacle op Spa nog vers in het geheugen zijn we dus niet laaiend enthousiast over de voorspelde nattigheid.

Gelukkig is er op het volgebouwde en vrijwel vlakke Sochi geen risico dat de spray tussen de bomen blijft hangen, al heeft dat natuurlijk een keerzijde. Het gebrek aan hoogteverschillen zorgt er voor dat het water geen kant op kan. We mogen dus hopen dat het circuit niet meteen verandert in een stromende rivier en ons de kans ontneemt om te genieten van de allereerste spannende Grand Prix van Rusland.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool