Alonso: 'Zicht op nat Sochi net zo erg als Spa'

De tweevoudig wereldkampioen ziet de bui al hangen voor de Grand Prix van Rusland. Het extreem vlakke circuit zou volgens Fernando in de regen dezelfde problemen op kunnen leveren als Spa.

Alonso: 'Zicht op nat Sochi net zo erg als Spa'

De Formule 1 en nattigheid gaan eigenlijk niet meer samen. Althans, dat hebben we kunnen zien tijdens de dramatische 'Grand Prix' van België. Zelfs wanneer de omstandigheden op de baan acceptable waren kon er door de muur van spray achter de auto's niet geracet worden.

Blind een muur van water in rijden met 330+ kilometer per uur is simpelweg niet meer van deze tijd. Wanneer het echt nat wordt is de sport dus eigenlijk gewoon gezien. Met zware buien in het vooruitzicht op de zaterdag en zondag trekt Fernando Alonso dan ook alvast aan de alarmbel in de aanloop naar de Grand Prix van Rusland op Sochi.

Alonso maakt zich zorgen over de omstandigheden op Sochi.

Vlakke waterbak

De op één na meest ervaren man op de startlijst van 2021 is een van negen coureurs die de enige natte sessie op het Sochi Autodrom heeft meegemaakt. Tijdens de tweede vrije training voor de editie van 2015 werd Fernando geconfronteerd met de uitdagingen van het voormalig Olympisch park in de regen. Het bijna volledig vlakke circuit was volgens Alonso een absolute nachtmerrie, aangezien al het water gewoon bleef staan:

"Ik kan me herinneren - het was niet geweldig. Ik zeg je, het zicht was slecht. Het is een heel erg vlak circuit. Er zijn geen hoogteverschillen dus het water blijft veel staan op de baan. Ik kan me herinneren dat bocht één best moeilijk was, en dat is normaal eigenlijk geen bocht. Het was een echte bocht in natte omstandigheden. Fingers crossed voor zondag dat het niet zo at is of niet teveel regent, want het zicht zal slecht zijn en we willen niet zoiets zien als Spa."

Het fiasco van Spa zou volgens Alonso op Sochi herhaald kunnen worden.

Stortbuien

De beelden van een overstroomd Sochi die dinsdag op social media verschenen lijken de angst van Alonso te bevestigen. Er is duidelijk niet veel nodig om het circuit en de paddock blank te leggen. De vrije trainingen van vandaag zullen onder droge omstandigheden kunnen plaatsvinden, maar vanaf vanavond wordt het circuit blootgesteld aan een reeks fikse buien.

Op zaterdag zal het volgens AccuWeather zes uur lang nat zijn, met stortbuien waarbij in totaal 42.9 millimeter regen zal vallen. Zondag is het een stuk rustiger met twee uur aan milde regen en 3.1 millimeter, maar tegen die tijd is het kwaad al geschied. We hopen (misschien tegen beter weten in) dat Fernando's voorspellingen niet gaan uitkomen, maar we zullen naar alle waarschijnlijkheid op z'n minst een safety car start gaan krijgen.

Formule 1
  • Alpine F1 Team, Red Bull Content Pool