Alonso: 'Circuit van Le Mans te snel voor Formule 1'

Voorafgaand aan de 24 uur van Le Mans deed Fernando Alonso een kort demorondje met een F1-wagen. De Spanjaard heeft genoten van het uitstapje, maar ziet een Grand Prix op het 13.6 kilometer lange circuit niet echt zitten.

Alonso: 'Circuit van Le Mans te snel voor Formule 1'

Alpine vierde vorige week hun eerste deelname aan de topklasse op Le Mans sinds 1978 met een parade voorafgaand aan de legendarische race. Naast verschillende smaakjes A110 en een oude LMP2-wagen besloten de Franse een heuse F1-wagen van stal te halen. Een Renault R.S.18 in Alpine's prachtige livery mocht bijna een volledige ronde afleggen op Circuit de La Sarthe.

Grand Prix van Le Mans

Aan boord was uiteraard niemand minder dan Fernando Alonso. Als tweevoudig wereldkampioen F1 en tweevoudig winnaar op Le Mans was hij de enige man binnen Alpine met de juiste papieren. In de aanloop naar de Grand Prix van België werd Fernando bevraagd over zijn ervaringen. Zou hij een race op het iconische circuit willen rijden?

"Het zou zeker leuk kunnen zijn om daar te racen. Ik denk dat het niet veel zal vragen wat betreft voorbereidingen of afstelling om naar circuits als Le Mans te. gaan. Zelfs met de korter tijd [die we hadden] denk ik dat onze auto goed voorbereid was om die demoronde te doen en het was dicht bij een race situatie."

Te snel en te smal

Leuk is het dus wel, maar is het ook praktisch om met Formule 1 auto's te racen op het Franse stratencircuit? Alonso is er niet zo zeker van. Als FIA Grade 2 circuit heeft La Sarthe de papieren uberhaupt niet en Fernando denkt dat er een hoop aanpassingen nodig zullen zijn om het circuit geschikt te maken voor een Grand Prix:

"Maar ik weet het niet, bij die snelheden en pratend over veiligheidseisen moeten we waarschijnlijk een paar dingen veranderen aan de baan zelf. Het zal veel te snel en veel te smal zijn bij sommige secties van de rechte stukken. Dus het zou potentieel wat veranderingen vragen, meer aan de baan dan aan de auto's."

Te koud

Vooral de lange rechte stukken zijn funest voor de Formule 1 op Le Mans. Volgens Alonso waren de banden en de remmen van de Alpine niet toegerust op de lange halen: ze werden veel te koud en gingen minder goed werken:

"Het was eerlijk gezegd niet makkelijk omdat, met een F1-auto, voelde ik dat de lange rechte stukken een beetje ongewoon waren voor onze banden, onze auto. De rempunten na de rechte stukken waren een beetje lastig want de voorbanden probeerde vast te slaan en dat soort dingen. Dus als je er echt voor gaat en gaat pushen zal het best stressvol zijn. Dus op een bepaalde manier was ik blij dat het maar een demoronde was."

Bugatti

Uiteraard zijn er geen plannen vanuit de Formule 1 om de Grand Prix van Frankrijk te verplaatsen naar Le Mans. Het circuit is echter al wel een voetnoot in de geschiedenis van de sport: in 1967 was Circuit de La Sarthe de gastheer voor de GP. Toen bleef het beperkt tot het kleine Bugatti Circuit, dat we nu vooral kennen van de MotoGP. Voorlopig blijft de race dus nog even op de psychedelisch uitgedoste testbaan van Paul Ricard.

Formule 1
  • Alpine
  • 24 Heures du Mans