Valentino Rossi gelinkt aan carrière in DTM

Rossi's overstap van twee naar vier wielen heeft nog geen concrete invulling. Volgens SpeedWeek gaat de motorlegende bij het vernieuwde DTM aan de slag.

Valentino Rossi gelinkt aan carrière in DTM

Na 26 jaar op de snelste brommers ter wereld gaat Valentino Rossi volgend jaar officieel met pensioen. De 42-jarige Italiaan is er echter nog lang niet klaar voor om zijn competitieve leven op te geven. Na jaren van tests en losse evenementen gaat Rossi in 2022 eindelijk over op vierwielers. Valentino heeft nog geen duidelijk plannen, maar zijn drie deelnames aan de Gulf 12 Hours met een Ferrari 488 GT3 hebben al een voorzet gegeven. In 2019 wist hij bij zijn debuut zelfs de Pro-Am klasse te winnen.

Rossi's Ferrari tijdens de Gulf 12 Hours in Abu Dhabi, 2019.

DTM

Rossi zei in juni al graag met een GT3 verder te willen: "Ik wil wel blijven racen op het circuit. Met GT3-auto's heb ik al ervaring. Het is een belangrijke en interessante auto-klasse, en ik wil met dit soort auto's races rijden. Of dat nu in een kampioenschap is of misschien bij de 24 uur van Le Mans, ik hoop ergens te kunnen rijden."

Instappen bij de Blancpain Series of een GTE-deelname met Ferrari is altijd een optie voor Rossi, maar door regelwijzigingen is er dit jaar een derde kans bij gekomen. Na het doodbloeden van de Class One-klasse rijdt de DTM sinds dit jaar ook met GT3-machines.

Door zich bij het DTM te voegen zou Valentino twee vliegen in een klap te pakken hebben: in 2019 stond de Italiaan namelijk op de nominatie voor een gastoptreden in de Duitse toerwagenserie. Dat lukte helaas niet, waardoor Rossi de kans miste om conculega Andrea Dovizioso de loef af te steken. Ondanks de misser beloofde Vale later alsnog terug te keren.

MotoGP rijder Andrea Dovizioso in de Audi RS5 DTM.

Berger

DTM-chef en voormalig F1-coureur en Toro Rosso-baas Gerhard Berger bezocht destijds Rossi's ranch om het gastoptreden te regelen. Tegenover SpeedWeek vertelt Berger dat het gesprek echter verder ging dan dat.

Rossi zou twee jaar gelden namelijk al geïnteresseerd zijn in een DTM-stoeltje na zijn MotoGP-carrière: "Hij heeft tegen me gezegd dat we zouden praten wanneer zijn MotoGP-carrière tot een eind kwam. Nu moet hij het seizoen nog afmaken en dan gaan we praten. En wanneer hij er dan zin in heeft om DTM te rijden, dan is dat super. Zo niet, dan is dat ook prima. Ik heb hem nog niet gebeld. Ik hou er niet van om iemand te overvallen."

Gerhard Berger, Valentino Rossi en Sebastien Ogier op Rossi's ranch, 2019.

Vijftien jaar

Rossi's roots in de DTM gaan een stuk verder terug dan 2019. Al in 2006 testte hij met de Mercedes C-klasse van Mika Hakkinen op Hockenheim. Zowel Valentino als toenmalige Mercedes Motorsport-chef Norbert Haug waren bijzonder positief over de test. Vijftien jaar na dato lijkt het erop dat Rossi eindelijk terug kan komen op dat korte avontuur.

Autosport
  • Red Bull Content Pool, Ferrari, DTM, MotoGP