MotoGP-legende Valentino Rossi stapt over op autoracen

Na 21 jaar in de topklasse van de motorsport verruilt Rossi zijn leren overall voor eentje van nomex. Na jaren voorbereiding naast zijn MotoGP-carrière opent de Italiaan de aanval op de 24 uur van Le Mans.

MotoGP-legende Valentino Rossi stapt over op autoracen

Valentino Rossi heeft eigenlijk geen introductie nodig. De Italiaan is zo'n groot icoon dat zijn racenummer over de hele wereld in een oogopslag te herkennen is. Rossi maakte in 1996 zijn debuut in het wereldkampioenschap 125cc. Al in zijn tweede jaar won hij de titel. Die vorm bleef hij vasthouden in de 250cc, 500cc en uiteindelijk het in 2002 nieuwe MotoGP. In totaal wist Valentino negen titels binnen te halen, waarvan vijf op rij in de hoogste klasse tussen 2001 en 2005. Vale bleef bijzonder lang competitief, zelfs nadat hij de 40 passeerde. Gisteren kondigde hij echter aan dat dit seizoen zijn laatste wordt in de sport.

Van twee naar vier

Dat betekent niet dat Rossi ineens achter de geraniums gaat zitten. Nu hij eindelijk klaar is op twee wielen wil Valentino verder op vier. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen: al in 2002 deed hij de Rally van Groot Brittannië in een Peugeot 206 WRC. In 2004 ging hij een paar stappen hoger door met de Ferrari F2004 van Michael Schumacher besloten tests op Fiorano en Mugello uit te voeren. Twee jaar later nam hij zelfs deel aan een officiële F1-test op Valencia. OP de tweede dag zette hij een negende tijd, slechts een halve seconde langzamer dan Schumi. Daarbij zetten hij mannen als Mark Webber en David Coulthard te kakken.

Le Mans

Tot een overstap naar de Formule 1 kwam het niet, maar Rossi bleef actief in de autosport door af en toe een rally te rijden. Zijn favoriete evenement was de Monza Rally Show. Een terugkeer naar de circuitracerij kwam in 2019 met een Ferrari 488 GT3 bij de Gulf 12 Hours op het circuit van Abu Dhabi. Valentino wist met co-rijders Luca Marini en Alessio Salucci de Pro-AM klasse te winnen finishte als derde. Zijn succesvolle debuut in de GT-racerij gaf Rossi het vertrouwen dat een gedroomde deelname aan de 24 uur van Le Mans geen probleem zou zijn.

Genieten

Rossi gaf al in 2008 aan te willen overstappen naar auto's wanneer zijn MotoGP-carrière tot een einde zou komen. Tegenover Motorsport Magazine legt hij uit hoe hij er nu in staat:

"Ik heb al eens gezegd dat ik van racen met auto's hou, maar iets minder dan met motoren. Ik denk dat ik vanaf volgend jaar met auto's zal racen. Daar werk ik op dit moment nog aan, het is nog niet definitief. Ik heb het gevoel dat ik mijn hele leven een rijder zal zijn. Dus ik verwissel motoren gewoon voor auto's, natuurlijk niet op hetzelfde niveau. Maar je racet nooit voor de lol, alleen voor de lol. Als je een echte rijder bent race je om sterk te zijn, om te winnen en om een goed resultaat te hebben. Op dit moment weet ik nog niet welke auto's, welke races. Ik heb gezegd dat ik in de 24 uur van Le Mans wil rijden en er is een hoop autoracerij op de wereld, dus ik denk dat ik kan gaan genieten."

Autosport
  • Ferrari