Netflix komt met documentaire over Michael Schumacher

Na meerdere vertragingen komt de diepgaande docu over de zevenvoudig wereldkampioen toch op de virtuele buis. Dertig jaar na het debuut van Der Michael zal de film op Netflix te zien zijn.

Netflix komt met documentaire over Michael Schumacher

Vanwege het razende succes van Drive to Survive hebben ze bij streamingsdienst Netflix steeds meer tijd en geld over voor F1-projecten. Vorig jaar werden een gedramatiseerde miniserie over Ayrton Senna en een F1/misdaadfilm met Robert De Niro aangekondigd. Rondom beide projecten is het inmiddels angstvallig stil, maar Netflix is al met een derde op de proppen gekomen.

Teveel materiaal

Onder de weinig creatieve titel Schumacher komt Netflix met een uitvoerige en diepgaande documentairefilm over het leven van de zevenvoudig wereldkampioen. Het project is echter geen Netflix Original: filmmakers Michael Wech en Hanns-Bruno Kammertöns werken al sinds 2018 onafhankelijk aan het project.

Een bioscooprelease die samen moest vallen met het 25-jarige jubileum van Michael's eerste wereldtitel en zijn vijftigste verjaardag kon in 2019 niet doorgaan. De reden: teveel materiaal. Wech en Kammertöns besloten zichzelf meer tijd te gunnen om het verhaal zo compleet mogelijk te vertellen. De gevolgen van de coronacrisis zorgen ervoor dat die periode nog eens verlengd werd. Met bioscopen op hun retour werd ervoor gekozen om de film over te hevelen naar Netflix.

Uitgebreide interviews

De lange en extreem succesvolle carriere van het Duitse icoon wordt kracht bijgezet door een serie uitgebreide interviews met de mensen die erbij waren. Naast belangrijke figuren zoals onder andere voormalig teambaas Jean Todt, Ferrari-topman Luca di Montezemolo en F1-opperhoofd Bernie Ecclestone krijgen ook rivalen Damon Hill, Mika Hakkinen en David Coulthard en nog veel meer de microfoon.

Nooit vertoond archiefbeeld

Michael Schumacher mocht uiteindelijk met Jordan, Benetton, Ferrari en Mercedes dertien seizoenen volmaken in de koningsklasse van de autosport, met een korte pauze van 2007 tot 2009. In die tijd is er enorm veel beeldmateriaal gemaakt met de Duitser in de hoofdrol. Voor de film Schumacher trekt productiemaatschappij B14 Films alle kasten open. Met nooit eerder vertoond archiefbeeld schetsen de filmmakers een compleet nieuw beeld van de legendarische coureur.

Nauwe samenwerking met de familie

De productie van de documentaire was niet mogelijk geweest zonder een nauwe samenwerking met de familie van Michael. Sinds zijn ski-ongeluk in 2013 is de oude meester helaas nog steeds niet aanspreekbaar. Met medewerking van Schumacher's vrouw Corinna heeft B14 Films geprobeerd een eerlijk beeld te geven van Der Michael als mens, met alle ups en downs.

Producent Vanessa Noecker legt uit hoe moeilijk het vinden van de balans tussen onafhankelijkheid en respect voor de familie was:

"De grootste uitdaging voor de regisseurs was zeker het vinden van de balans tussen onafhankelijk verslag doen en medeleven tonen voor de familie. Corinna Schumacher was onze grootste steun hierin. Ze wilde zelf een authentieke film make, om Michael te laten zien zoals hij is, met al zijn ups en downs, zonder zoetsappigheid. Ze was geweldig en moedig genoeg om ons te laten doen wat we wilden doen en dus respecteerden en beschermden we haar grenzen."

30 jarig jubileum

Schumacher verschijnt op 15 september op Netflix, kort na het 30-jarig jubileum van zijn sensationele debuut met Jordan tijdens de Grand Prix van België. Zet het maar vast in je agenda.

Formule 1
  • Bugatti, Scuderia Ferrari, Mercedes-AMG Petronas F1