Corona: producenten biodiesel in de problemen door tekort gebruikt frituurvet

Door de sluiting van de horeca dreigen kleinere producenten van biodiesel om te vallen. De prijs van frituurvet stijgt de pan uit en de bedrijven kunnen de prijzen niet zomaar doorberekenen aan de consument.

Corona: producenten biodiesel in de problemen door tekort gebruikt frituurvet

Biobrandstoffen zijn een prima initiatief. Ja, het ruikt misschien niet altijd even fris, maar je kunt tenminste zonder schuldgevoel blijven genieten van je ouderwetse verbrandingsmotor. Het is voor de traditionele autoliefhebber het perfecte alternatief voor een hybride of EV. Maar net zoals met reguliere brandstof heb je voor biofuels een aantal essentiële ingrediënten nodig. Bij biodiesel is dit vaak gebruikt frituurvet.

Geen kroket, geen vet

Met het opnieuw sluiten van de horeca als onderdeel van de tweede lockdown is de productie van biodiesel op die manier echter niet veel langer houdbaar. Dankzij de sluiting is de prijs van een liter afgedankt frituurvet met maar liefst 15 procent verhoogd, zo meldt het AD. Er wordt immers niets gebakken, dus de aanvoer van afgedankt vet ligt zo goed als stil.

'Vieze' diesel wordt goedkoper

Normaal gesproken zouden de producenten een dergelijke stijging gewoon doorberekenen aan de klant, maar stevige concurrentie vanuit de traditionele 'vieze' diesel sector maakt dat onmogelijk. Door de corona-maatregelen is de vraag naar normale diesel sterk afgenomen, waardoor de prijs flink is gedaald. Door de extra kosten door te berekenen zouden biodieselproducenten zichzelf dus volledig uit de markt prijzen.

Kleinere producenten vallen om

Volgens Marijn van der Wal, biobrandstofdeskundige bij adviesbureau Stratas, zullen vooral de kleinere producenten hard klappen krijgen: "Kleine en inefficiënte producenten zullen het zwaar krijgen om mee te blijven doen in de markt. Ze kunnen nu eenmaal niet zoveel voor afgedankt betalen als de grote spelers van biobrandstoffen.’’

Nieuws
  • BrunoPress