Biodiesel pest reguliere benzine weg bij Duitse tankstations

Slechts nieuws voor oldtimer en youngtimerrijders. Bij onze oosterburen gaat de E5-variant van Euro 95 benzine langzamerhand verdwijnen. De Duitsers vervangen het goedje namelijk door lucratieve biodiesel.

Biodiesel pest reguliere benzine weg bij Duitse tankstations

De traditionele Duitse pomp gaat op de de schop. Op dit moment kun je nog terecht voor minimaal vier verschillende brandstoffen, waarvan drie benzinesoorten: Euro 95 (E10), Super 95 (E5) en Euro 98 (E5).

Een van die varianten lijkt echter een stille, langzame dood te gaan sterven. Dat heeft alles te maken met een besluit van de Duitse overheid. Recent keurde de Bundestag namelijk de verkoop van B10 goed. Dit is het diesel-equivalent van E10-benzine, met 10% toegevoegde biobrandstof.

Burgeroorlog

De goedkeuring van B10 zal volgens AutoBild een soort burgeroorlog veroorzaken tussen de brandstoffen. Tankstations zouden er namelijk geen trek in hebben om voor veel geld een extra set pompen bij te laten bouwen.

Dat betekent dat er een andere brandstof moet sneuvelen. Dit zal naar verwachting de minder verkochte E5-benzine zijn.

Dure peut

E5 kenden we vroeger als 'gewoon' Euro 95. De brandstof bevat nagenoeg geen biologische toevoegingen, waardoor het beter geschikt is voor oudere auto's. Door het lagere watergehalte blijft E5 bovendien langer goed.

In Nederland is de brandstof echter al vervangen door het milieuvriendelijke E10. Aan de andere kant van de grens lijkt nu hetzelfde te gaan gebeuren. Berijders van oudere bolides zullen in de toekomst dus extra in de buidel tasten voor Euro 98 of de exotische 'racebrandstoffen' zoals Aral 102.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie, NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Avalon