Elon Musk stuurt 14.000 medewerkers de laan uit 

Tegenvallende resultaten voor Tesla maken een grote schoonmaak noodzakelijk. In een gelekte interne email liet CEO Elon Musk weten tien procent van zijn werknemers te moeten ontslaan. 

Elon Musk stuurt 14.000 medewerkers de laan uit 

Het zijn barre tijden voor de vermaarde EV-koningen bij Tesla. Als voorvechter en pionier van de elektrische revolutie leek het merk lange tijd ontastbaar, maar het tij is nu dan toch gekeerd.

Via een interne email liet ome Elon aan zijn 140.000 medewerkers weten dat ongeveer 10% van de banen wereldwijd geschrapt zal worden, onder meer bij de Gigafactory's in Berlijn, Nevada, Austin en Shanghai. Het gaat dus om zo'n 14.000 medewerkers die op straat komen te staan.

Cyberflop

Een van de grote tegenvallers voor Tesla is de extreem gehypte Cybertruck. De hoekige pickup verkoopt ondanks alle bombarie opvallend slecht. Mede door de Cybertruck liet Tesla voor het eerst een krimp in de leveringscijfers noteren.

Belangrijker is echter de fors toegenomen concurrentie op de lucratieve Chinese markt. Steeds meer modellen van 'eigen' merken zoals BYD, Zeekr, XPeng en MG stromen de markt op, waardoor Tesla terrein verliest.

Justin Bieber's Cybertruck.

Dipje

Het aandeel Tesla maakt uiteraard een dipje mee. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Musk en co die trend om willen gaan keren. Tesla verkoopt in basis immers nog altijd dezelfde modellen.

Van nieuwe producten lijkt (afgezien van de teleurstellende Cybertruck) is eigenlijk nog geen sprake. De beloftes van de razendsnelle Roadster 2 en de betaalbare Model 2 crossover zijn na vijf jaar nog steeds niet ingelost. De Model 2 is naar verluidt zelfs volledig geschrapt. Tesla zal echter flinke sprongen moeten gaan maken om de concurrentie alsnog voor te kunnen blijven.

Nieuws
  • NL Beeld / Avalon, NL Beeld / Action Press, NL Beeld / X17