In beeld: dit zijn de wijzingen aan het circuit van Abu Dhabi

In een videostill heeft het management van het circuit een voorproefje van de langverwachte wijzigingen.

In beeld: dit zijn de wijzingen aan het circuit van Abu Dhabi

Na twaalf jaar ellende en verveling gaat er eindelijk iets gebeuren aan het oersaaie Yas Marina Circuit van Abu Dhabi. Met z'n ongelukkige combinatie hoekige bochten en vreemd geplaatste chicanes geldt de baan als een van de slechtste producten van circuit ontwerper Hermann Tilke.

Het was voor de coureurs zo goed als onmogelijk om elkaar te volgen, waardoor inhaalacties zeldzamer waren dan podiumplekken voor Haas. Een serie (toch vrij voor de hand liggende) wijzigingen moet hier verandering in brengen.

De huidige layout

Chicane eruit

Een van de grootste boosdoeners is de chicane voorafgaand aan de hairpin bij bocht 7. De vreemde kronkel die werd aangemerkt als bocht 5 en 6 haalde de remzone te ver naar voren. Bij het uitkomen van bocht 3 en 4 hadden de coureurs hierdoor geen kans om elkaar eruit te remmen.

Bovendien forceerde de krappe chicane de auto's op één lijn, naast elkaar rijden was geen optie. Bij de exit van bocht 7 kon een achtervolgende auto geen vuist maken. Pas halverwege het rechte stuk was aanhaken weer mogelijk, maar dan was het vaak eigenlijk alweer te laat.

Bij de nieuwe layout wordt de chicane volledig weggelaten, waardoor het rechte stuk verlengd wordt. Meer kansen op uitremacties dus. Ook wordt de hoek van de hairpin minder krap gemaakt zodat de auto's meer snelheid mee kunnen nemen het rechte stuk op. Om dit mogelijk te maken wordt de baan echter verder van het publiek gelegd om een grotere uitloopzone te creëren. Dat is hard nodig, aangezien de snelheden een stuk hoger zullen zijn.

De hairpin bij bocht 7 krijgt een compleet ander profiel.

Kombocht

Het rechte stuk en de chicane bij bocht 8 en 9 blijven onaangeraakt, maar na de tweede DRS-zone zien we een groot verschil. De rare serie hoekige bochten bij 11, 12, 13 en 14 komt namelijk compleet te vervallen. In plaats daarvan komt een wijde, vloeiende bocht die rechtstreeks aansluit op de huidige bocht 15. Bovendien is het een zowaar een kombocht.

Door het toepassen van banking hoopt het management meerdere lijnen door de sectie mogelijk te maken. Door het behoud van snelheid wordt het rechte stuk bovendien verlengd op een vergelijkbare manier als bij bocht 7. Zo kunnen twee auto's hopelijk zij aan zij de strijd aangaan op de run naar bocht 15. of Pirelli het ook eens is met een snelle kombocht durven we niet te zeggen.

Deze vreemde knik zien we niet meer terug.

Minder hoekig

Dan zijn we aangekomen bij de alom verguisde derde sector. Hier gaat het circuit onder het futuristische Yas Viceroy Hotel door met een serie 90-graden bochten. Net zoals de chicane bij bocht 7 en de kink bij 11 haalt de sectie de snelheid eruit en is het erg lastig om te volgen. Daarbij komt dat de banden oververhit dreigen te raken door het stop-start karakter van de sector. Zelfs al zit je dichtbij, dan verlies je de aansluiting dus alsnog door kokend rubber.

Yas Marina denkt deze problemen te kunnen verminderen door de hoeken van de bochten af te zwakken. Zo moet een vloeiende sectie ontstaan die een betere aanloop geeft voor het rechte stuk op start/finish en vriendelijker is voor de fragiele Pirelli producten.

De scherpe hoeken onder het hotel worden afgerond.

Gaat het werken?

De organisatie achter het circuit neemt duidelijk geen halve maatregelen. Het verwijderen van de chicane en de kronkel bij bocht 11 kan hoe dan ook geen kwaad. Toch is het maar de vraag of de spanning er meteen in zal zitten dit jaar. Dat ligt niet zozeer aan het circuit, maar aan de huidige auto's.

In sector 3 zal een achtervolgende auto nog steeds ongeveer de helft van z'n downforce verliezen in de vuile lucht van zijn voorganger. Erg dichtbij zullen de auto's dus nog steeds niet bij elkaar kunnen komen. Wellicht zullen we moeten wachten tot de intrede van de ground effect-wagens volgend jaar om een echt spannende race te zien.

Formule 1
  • Yas Marina, Formula 1, Red Bull Content Pool