Michael Masi: 'Hamilton's achteruitrijden was geen probleem'

De controversiële manier waarop Lewis Hamilton zich uit het grind bevrijdde was volgens de raceleider compleet geoorloofd.

Michael Masi: 'Hamilton's achteruitrijden was geen probleem'

Het was een adembenemend moment tijdens de Grand Prix van Emilia-Romagna: een zeldzame fout van Lewis Hamilton. De Brit vergaloppeerde zich bij het op een ronde zetten van George Russell in de Tosa-hairpin door over de natte binnenkant te rijden.

Een klein overstuurmomentje was genoeg om de Mercedes roemloos richting het grind te sturen. Door de gigantische lengte van moderne F1-auto's kon Sir Lewis zijn Schwarpfeil niet voldoende draaien en eindigde hij met zijn neus tegen de bandenstapel.

Geen penalty?

Na een paar pogingen met hetzelfde resultaat realiseerde Hamilton zich dat vooruit geen optie was en gooide hij de W12 in zijn achteruit. Dat werkte bijzonder goed, want de auto rammelde zonder problemen achteruit de baan weer op.

Dat leverde echter de nodige vragen op. Iedereen die wel eens een F1-game gespeeld heeft weet dat achteruit rijden op een actief circuit lijdt tot automatische diskwalificatie. Na de actie van Lewis bleef het echter doodstil vanuit de FIA. Waar ligt dat aan?

Niet verboden

Het klinkt misschien gek, maar in het reglement staat niets over het verbieden van achteruitrijden op het circuit. Alleen in de pitsstraat mag een auto nooit onder zijn eigen vermogen achteruit rijden. Op zich is dat niet zo vreemd: er zit immers een achteruitversnelling op voor een duidelijke reden. Zonder zouden de auto's veel te makkelijk stil kunnen vallen. Circuits zoals dat van Baku of Monaco zouden anders al snel veranderen in peperdure parkeerplaatsen.

Veilig uitgevoerd

Raceleider Michael Masi legt tegenover Autosport uit dat het vooral een kwestie is van hoe de coureur en het team omgaan met de situatie. De Australier keek en luisterde nauwgezet mee met Mercedes terwijl ze Hamilton uit de grindbak coachten.

Volgens Masi was er geen sprake van een gevaarlijke situatie: "Wat het was, was achteruit de grindbak uit rijden naar de rand van het circuit. Luisterend naar Lewis' radio tussen hem en zijn team werd het duidelijk dat ze hem absoluut aan het begeleiden waren gedurende het hele proces. Dus in die specifieke situatie zou ik het niet rapporteren aan de stewards. Het hangt af van de precieze omstandigheden van elk incident."

Formule 1
  • Formula 1