De terugkeer van de Formule 1 naar Nederland is een bron van fakenews, fophef en algehele ongeïnformeerdheid. Aanvankelijk vond de halve goegemeente dat de Formule 1 naar Assen moest gaan (wat geen optie was), toen was het afgraven van duinen een probleem (het waren echter geen duinen), vervolgens kwam de stikstof (zucht) en daarna was het tijd voor zeehondjes.
Net als in de voorgaande fophefjes was het met """de strandroute""" een kwestie van wie kan er het hardste onzin schreeuwen. Zo zouden de teams met F1-wagens over het strand gaan rijden. Natuurlijk niet, ze gingen met hybride of elektrische auto's. Het zouden enorme konvooien worden. Natuurlijk niet, het waren maximaal tien auto's.
Maar nu komt het mooiste van het hele verhaal: het gaat helemaal niet gebeuren. De touroperator van de teams, laten we het de fixer noemen, bedacht dat het handig was om vast wat vooruit te denken. Dat is wat fixers doen: oplossingen bedenken zodat de klanten nooit een probleem hebben. Dus die vroeg vast ontheffing aan om mogelijke files te kunnen ontwijken.
Dat de fixer die ontheffing ook kreeg is misschien merkwaardig. De massale ophef tegen de ontheffing is helemaal bizar. Maar goed, er gaat dus helemaal niemand over het strand rijden. De teams zijn grootschalige marketingmachines. En in de marketing geldt de regelt "there's no such thing as bad publicity" niet (dat werkt alleen in de politiek, of bij Uber). De marketeers van de Formule 1-teams weten ook wel dat ze de mogelijkheid van over het strand rijden maar beter niet kunnen gebruiken. Christian Horner zei afgelopen vrijdag nog dat hij liever lopend zou gaan dan dat hij zeehondjes zou verstoren.
Nu heeft 'fixer The Spot uit Zandvoort verklaard dat de teams afzien van de route. Hij had de ontheffingen inderdaad aangevraagd als uiterste noodscenario. Dat was gebeurd voordat het volledige mobiliteitsplan bekend was en moest ervoor zorgen dat de teams hoe dan ook op het circuit terecht zouden kunnen.
Gelukkig voor de milieuhippies kunnen de teams nu per helikopter. Wat een opluchting. Een stuk beter dan met een elektrische auto natuurlijk [/sarcasme].