Overwinning voor Dutch GP: Zandvoort mag voorlopig doorgaan met verbouwen

Een consortium van natuurorganisaties, dat een kort geding had aangespannen tegen circuitpark Zandvoort, heeft bakzeil gehaald bij de rechter. Ja, die rugstreeppad en zandhagedis zijn belangrijk, maar hun belang weegt niet op tegen het maatschappelijk belang van de Dutch GP, zo luidde het oordeel.

RIP pad en hagedis

De komst van de Dutch GP, op 3 mei 2020, is al sinds de bevestiging ervan een heet hangijzer. Aangezien we leven in Nederland bezwarenland, vindt iedereen er wat van. Overveners zijn tegen extra treinen, omwonenden zijn tegen geluidsoverlast, stikstofhaters zijn tegen de uitstoot die met het evenement en de verbouwing gepaard gaan, en milieuclubs zijn tegen het bedreigen van het leefgebied van een tweetal amfibieën. Het helpt ook niet bepaald dat Zandvoort in een natuurgebied (Zuid-Kennemerland) ligt.

Voor de organisatie is de eerste horde op weg naar een succesvol evenement (waar u naartoe komt op de fiets) genomen, maar er zullen vele volgen. Voor de Dutch GP moet het circuit en het terrein verbouwd worden, en dat druist in tegen het leefcomfort van eerdergenoemde pad en hagedis. De rechter achtte dit amfibieënwelzijn echter niet belangrijk genoeg om een streep door de verbouwing te zetten. Vooralsnog kunnen de werkzaamheden dus doorgaan.

De volgende rechtszaak tegen de organisatie van deze rechtse hobby zit kort op deze uitspraak: later deze week spreekt de rechter zich uit over de stikstofuitstoot die vrijkomt bij verbouwing en evnement, en of deze gevaarlijk genoeg is voor de volksgezondheid om de stekker alsnog uit het project Dutch GP te trekken. Wordt vervolgd.