Veel verzet tegen 24 treinen per uur rond Dutch GP Zandvoort

De gemoederen lopen hoog op in de gemeente Bloemendaal: rond de Formule 1-race van volgend jaar moeten vaker treinen van en naar Zandvoort rijden, en dus schieten alle zure NIMBY's in de paniekmodus. Om een paar treintjes.

Ergens in mei 2020 wordt voor het eerst in 35 jaar weer een GP van Nederland georganiseerd (zonder pitspoezen), en het moet raar lopen als hier niet een recordaantal mensen op af komt. Aangezien Zandvoort niet bijster gunstig ligt, moeten er goede plannen worden gemaakt voor de bereikbaarheid. Het spoor is hierin essentieel, en dit krijgt een flinke opwaardering: de lijn van en naar Zandvoort krijgt een capaciteit van 24 treinen per uur.

Momenteel rijden er twee treinen per uur tussen Haarlem en Zandvoort (de 5400 Sprinter vanuit Amsterdam), in de zomermaanden worden hier nog eens twee treinen per uur bijgeprikt (Sprinter 15400). Het enige tussenliggende station is Overveen (spoorkaart), dit hoort bij de gemeente Bloemendaal. De Overveners beginnen alvast steen en been te klagen over overlast dit, herrie zus, en gesloten slagbomen zo. Want God verhoede dat De Rest Van Nederland drie dagen in het jaar een feestje in de nabijheid van je woonplaats kan vieren.

Laten we voorop stellen: het is nog helemaal net duidelijk of er inderdaad 24 treinen per uur gaan rijden. Dit is louter de capaciteit van het opgewaardeerde spoor. Het kan ook zijn dat uiteindelijk 8, 12, 16 of 20 treinen per uur rijden tijdens de Formule 1, wat dit aangaat zijn nog geen besluiten genomen. We gokken dat het vooral directe treinen worden: een paar hele grote vanuit Amsterdam, en een paar iets minder grote vanuit Haarlem. 

Wel heeft verantwoordelijk wethouder Henk Wijkhuisen zich al geschikt in de mogelijkheid dat er 24 per uur gaan rijden: hij accepteert dat het even drie dagen druk is, maar dat Nederland daar wel een mooi evenement voor terugkrijgt. Tegen het Haarlems Dagblad zegt hij: "We zullen als gemeente moeten bloeden. De wegen richting Zandvoort zijn al overbelast. Dan moet het maar via het spoor. Het is niet ideaal maar voor drie dagen per jaar moet het maar."

Overigens wordt er in de gemeenteraad nog een motie behandeld tegen de plannen. Ook een grote groep omwonenden uit Overveen beraadt zich op juridische stappen. Wij zouden zeggen: als je dan helemaal niks met de Formule 1 hebt, verhuur je huis voor de hoofdprijs en ga lekker een weekendje weg. Maar nee: er wordt ingezet op 'minder treinen per uur, stillere treinen, dat het station Overveen operationeel blijft en dat mensen tijdens de races kunnen blijven oversteken bij de overweg', zo lezen we bij NH Nieuws. We wensen ze veel succes, maar gokken dat een rechter deze eisen van tafel veegt, en het publiek belang vooropstelt.

Foto: de trein naar Zandvoort rond de Dutch GP, zoals we ons deze voorstellen.