Organisatie Dutch GP verwacht 100.000 bezoekers op de fiets

Van de 300.000 mensen die in het eerste mei-weekend van 2020 in Zandvoort worden verwacht, zal een derde met de fiets komen. Dat voorspelt de organisatie in het nog ongepubliceerde concept-mobiliteitsplan voor de Dutch GP.

Te ver!

'Ga toch fietsen! En neem ook de trein'. Dat is, bondig samengevat, het motto voor de bezoekers van de eerste Dutch GP in 35 jaar, op zondag 3 mei 2020. In december wordt een concept-mobiliteitsplan gepresenteerd, maar iemand van de organisatie heeft dit alvast aan de Volkskrant doorgegeven. U weet wel, de bode die racen een rechtse hobby vindt.

De grootste groep mensen moet met de trein komen, en het laatste stuk met de fiets doen. ’De trein is de sleutel, de fiets is het uithangbord’, heet het. Geen slecht idee, met al het stikstofgeneuzel dat we over ons heen kregen en gaan krijgen. Sowieso, en dat hebben we al eerder gezegd, een sterk accent op de fiets leggen is een unieke en uitgelezen mogelijkheid om Nederland internationaal in de schijnwerpers te zetten als fietsland. In geen enkel ander land lukt het je zo veel mensen op de been te krijgen voor een fietsoptocht, mensen die ongetwijfeld ook nog eens allemaal in het oranje zijn uitgedost.

Stallingsplaatsen en Park & Bikes

In bestaande en provisorische fietsenstallingen worden 32.400 plaatsen gemaakt. Binnen een straal van maximaal 15 kilometer (drie kwartier tot een uurtje fietsen) worden Park & Bikes ingericht, voor mensen die toch met de auto willen komen. Zij moeten dan wel hun eigen fiets meenemen voor het laatste stuk naar het circuit.