Verbinding A15-A12 bij Arnhem onder vuur door stikstofgeneuzel

De bouwsector loopt de komende jaren 14 miljard euro aan opdrachten mis door strenge stikstofregels, volgens berekeningen van ABN AMRO. Ook de doorgetrokken A15 in het oosten van het land is getroffen, en dat is onverteerbaar. 

De schade die wordt geleden komt door het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waarover hier meer te lezen is. Bottom line: voor alle bouwprojecten die stikstof uitstoten, aangetoond worden dat die geen effect hebben op ruim 118 natuurgebieden die last hebben van te veel stikstof. De toets volgt na de uitspraak van de Raad van State, die de verbreding van de A27 bij Utrecht van 5 naar 7 rijstroken in een richting vernietigde. Een uitspraak waar we ons overigens prima in konden vinden, want in tegenstelling tot wat sommigen zullen interpreteren, zijn wij niet mordicus voor het principe 'alles maar volbouwen zonder rekening te houden met je omgeving'. Het principe van induced demand is hier waarschijnlijk steekhoudend.

Met de PAS-regels worden twee van de lievelingen van de vorige verkeersminister Schultz de nek omgedraaid: eerdergenoemde A27 bij natuurgebied Amelisweerd, en de A15 in het oosten van het land. Voor wat betreft het laatste: hier kunnen we met ons verstand niet bij. De A15 eindigt ergens in een weiland bij Bemmel (boven Nijmegen), en verkeer dat richting Arnhem of noordelijker moet, moet via de overbelaste A325 of de A50. En dat terwijl de A15 doorgetrokken kan worden tot de A12 achter Arnhem (tussen Duiven en Zevenaar), over een lengte van slechts 12 kilometer. Dit plan is er, inclusief dure oplossingen om de natuur zo veel mogelijk te sparen, en de weg niet dwars overal doorheen te laten denderen.

Zelfs de grootste minkukel ziet hier de meerwaarde van, als het gaat om doorstroming, filepreventie, en minder kilometers afleggen. Het is een broodnodige modernisering van een zwarte vlek op ons wegennet, waar jarenlang op is voorbereid, maar de kans is nu groot dat het hele project volledig stil komt te liggen. De bouw zou volgend jaar starten, nadat het tracebesluit onherroepelijk werd geaccordeerd door de RvS, maar staat nu op losse schroeven door een uitspraak van diezelfde RvS. Hallo, Nederland. 

In de berekeningen van ABN AMRO staat dat de komende vijf jaar niet alleen 9 miljard aan infra-projecten op de wip zitten, maar ook nog eens voor 5 miljard aan nieuwbouwprojecten. Nu moeten we wel aantekenen dat de bank wellicht geen geheel belangeloos toeschouwer is, in dit geheel. Meer bouw is waarschijnlijk ook meer business voor ABN. Desalniettemin komt een dergelijk rapport niet uit de lucht vallen. Enigszins gechargeerd: als we op de ingeslagen weg doorgaan, worden we het Bhutan van Europa: helemaal CO2-neutraal, maar verder geen cent te makken. We weten niet of dat is wat Jesse Klaver c.s. voor ogen hebben.