Neehee, Assen is geen betere locatie dan Zandvoort

Opeens is stikstof een enorm probleem en moet iedereen stoppen met alles. De media hebben alle columnisten in stelling gebracht om onzin te schrijven. Hoofdredacteur Matthijs Goes ergert zich groen en geel aan het inhoudsloze gewauwel en reageert.
@media (max-width: 679px){#fig-656d1e2201ad2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656d1e2201ad2 img{#fig-656d1e2201ad2 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-656d1e2201ad2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656d1e2201ad2 img{#fig-656d1e2201ad2 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-656d1e2201ad2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656d1e2201ad2 img{#fig-656d1e2201ad2 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

De collectieve gekte is nu echt losgebarsten in Nederland. En dan hebben we het niet over de oranjegekte voor de komst van de Grand Prix naar Zandvoort. Neen, het gaat over de collectieve hondsdolheid onder columnisten, linksdragende ombudsmannen en milieugekkies. We oogsten in de afgelopen vierentwintig uur een bak debiliteit waar een GGZ een jaar werk aan zou hebben.

Het begon gisteren met Jan-Piet Geelen in de Volkskrant die de 'stikstofproblematiek' erbij haalde. StIkStOfPrObLeMaTiEk. Toen ging wielrenjongetje Thijs Zonneveld er nog even overheen: waarom niet Assen? Echt Thijs, heb je het afgelopen jaar onder een steen geleefd? En daarna dook het hele journaille op een bezwaarschrift van een milieuclubje.

Op Jan-Piet heb ik gisteren al uitgebreid gereageerd, dus die laten we nu even met rust, tijd voor het wielrenjongetje. Hij mag jaarlijks met een auto achter de 'grote rondes' aanrijden en dus weet hij wat het is om een extreme vervuiler te zijn. Gelukkig heeft hij gewoon boter op zijn hoofd, dus hij richt zijn pijlen niet op de ASO (haha, de naam van organisatie van de Tour de France (en Le Dakar) is hilarisch) maar op de drie daagjes rondjes rijden in Zandvoort. Want, zegt Thijs, kan dat niet gewoon in Assen? Nee, Thijs, dat kan niet. De ondernemers van Formula One Management hebben ervoor gekozen om een deal te sluiten met de ondernemers van Circuit Zandvoort. Het is geen nationale aanbesteding, maar een zakelijke deal (met een heleboel spin-off voor de economie in de omgeving). Daarom trok de gemeente Zandvoort ook geld uit om het station te verbouwen. De rijksoverheid draagt bij aan het verbeteren van de treinverbinding en ook de provincie draagt een steentje bij. 

Oh wat errug!1 De overheid zou niets betalen (ik zou bijna weer de Spongebobhoofdletters erbij halen)? Thijs, wat denk je dat er in de overige 362 dagen van het jaar met de verbeterde treinverbinding naar Zandvoort gebeurt? Zou het misschien kunnen helpen om Zandvoorters ervan te overtuigen met de trein naar hun werk te gaan in Amsterdam, omdat de treinverbinding straks wél werkt? En zou dat misschien bijdragen aan het oplossen van de StIkStOfPrObLeMaTiEk (sorry, daar was ie toch weer, maar ik kon het copy-pasten). Dat geld is niet weggegooid, en sterker nog: het was eigenlijk long overdue, want er moet inderdaad wat gedaan worden aan de uitstoot. En weet je, dat kan alleen met gigantische investeringen in het openbaar vervoer. Alleen met een infrastructuurimpuls krijg je mensen uit hun auto.

En dan nu wat er mis is met Assen: dat is een motorcircuit. Het is een beetje hetzelfde als vragen: waarom is Alpe d'Huez een mooiere berg dan een verkeersdrempel? Overigens ligt Assen op een plek waar net zulke grote logistieke problemen komen als in Zandvoort. Vanuit het westen (daar komen de mensen vandaan) liggen er maar twee banen richting het circuit, terwijl er in Zandvoort altijd minimaal drie rijstroken naar het circuit leiden.

En dan als laatste die stikstof. Waarschijnlijk zal je weten dat in de aardrijkskundeboeken VWO in de jaren tachtig (die je dus in de jaren negentig nog op school had) al werd geschreven over de oligotrofe gebieden in Nederland die onder druk stonden van de stikstof en methaanproductie in de landbouw en industrie. Er kwam vegetatie op de oligotrofe landschappen die je zou verwachten op eutrofe grond, met andere woorden, de gronden werden voorzien van meer voedingsstoffen. Dat is al tientallen jaren bekend. Eind jaren negentig had ik de ontgroening van mijn studentenvereniging op artillerieschietkamp 't Harde en daar hadden wij de taak om prunussen (pruni) te trekken. Die hoorden niet op de heidegrond. Toen wisten we het al, maar er gebeurde niets. EN NU MOETEN WE INEENS MET ALLES STOPPEN.

Hou toch op met die gekkigheid, de wereld vergaat niet als we slim afbouwen. Met dit soort gejammer strijk je de mensen alleen maar tegen de haren in. En, probeer het maar een bij een kat, dan wordt het volk boos. En een boze menigte laat zich niet zo goed besturen. Laten we dus eens gaan denken aan slimme oplossingen en misschien moeten we ons met meer dingen afvragen of het wel zo slim is. De Tour de France die met een bataljon helikopters er permanent boven en een karavaan aan auto's en motoren er omheen dwars door natuurgebieden rijdt is wel okay (en wat te denken van hoe het publiek er geraakt (hint: met een dikke camper)), maar drie daagjes F1 niet. Iedere zondag met de auto naar het voetbalstadion is wel okay, maar drie daagjes met de trein en de fiets naar F1 niet. Een stuk grond in Heerenveen een half jaar bevriezen is wel okay, maar met hybride auto's F1 rijden niet. Leg mij de logica nou eens uit.