Het was het gesprek van de dag een kleine twee weken geleden: de spectaculaire klapbanden van Lance Stroll en Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Op het lange rechte stuk van het stratencircuit leken beide auto's het slachtoffer te worden van een vrijwel identiek probleem met de linkerachterband. Dat was opmerkelijk, aangezien het circuit tegen de klok in gaat en dus meer linkerbochten heeft. De linkerachterband heeft het in Baku het makkelijkst, waardoor een klapband onwaarschijnlijk is.
Debris
Zoals meteen al na de race voorspeld werd door Max Verstappen gooide Pirelli F1-topman Mario Isola het in eerste instantie op puin op de baan, het zogeheten debris. Volgens Isola zou Verstappen over carbonsplinters van de Aston Martin van Stroll zijn gereden.
Hoe de band van de Canadees dan kon klappen voor zonder dat er een ander incident aan vooraf ging was kon Mario echter niet zeggen. Wel wees hij op een vergelijkbare snee in de linkerachterband van Lewis Hamilton's Mercedes. Dit zou volgens hem aanleiding zijn geweest om nog voor het onderzoek goed en wel begonnen was zijn controversiële uitspraken te doen.
Wij van Pirelli...
In de conclusie van het onderzoek komt de bandenboer echter terug op de voorbarige aannames van Isola. Het rapport concludeert dat er geen sprake was van schade door debris, geen productiefouten, geen overmatige slijtage, geen delaminatie van het loopvlak en geen tekenen van vermoeidheid aanwezig waren op de banden.
Ook was er geen sprake van dat de minimum bandendruk, die door Pirelli nog op de vrijdag uit angst verhoogd werd, door de teams genegeerd was. Kortom: Pirelli constateert dat er met de banden van Pirelli absoluut niets mis was.
De oorzaak
Maar waarom knalde het rubber dan wel? In een statement op de officiële Formule 1-site zegt Pirelli het precies te weten, maar trekt tegelijkertijd eigenlijk geen conclusie:
"De oorzaak van de twee klapbanden linksachter bij de Aston Martin en de Red Bull zijn duidelijk geïdentificeerd. In beide gevallen lag het aan een breuk in de omtrek van de binnenste wang van de band. Dit kan gerelateerd worden aan de omstandigheden waaronder de band gebruikt wordt, ondanks het feit dat de minimum bandendruk en maximum temperatuur onder de bandenwarmers niet overschreden is. De analyse hield ook rekening met de banden gebruikt door andere auto's in de race, welke hetzelfde aantal ronden gereden hadden als de banden die beschadigd raakten."
Pirelli onder druk
De juridische afdeling van Pirelli heeft overduidelijk meegekeken bij het opstellen van de verklaring, maar we proberen hem toch even te ontleden. Kennelijk zegt de bandenfabrikant dat er geen omstandigheden van buitenaf zijn die een rol hebben gespeeld bij de klapbanden. Ook hebben de teams de regels naar hun weten niet gebroken. Althans, niet op papier.
Ondanks dat is de druk blijkbaar tijdens de race, waneer Pirelli geen inzage meer heeft in de bandendruk, blijkbaar toch onder het minimum gekomen dat op de vrijdag bepaald werd. Waarom dit juist op de minst belaste band het grootste effect had wordt uit Pirelli's verklaring echter niet duidelijk.
Het is de schuld van de teams
Daarmee wijzen de Italianen met een heel klein vingertje naar de teams. Waarschijnlijk hebben zij een manier gevonden om de bandendruk na het meetmoment bij Pirelli alsnog te verlagen om meer grip op te wekken. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door de bandenwarmers heter af te stellen dan toegestaan. Zo zou een band die onder het minimum opgepompt, is kort voor het meetmoment op de juiste druk gebracht kunnen worden. Tijdens de race zou de druk vervolgens zakken tot het niveau dat het team voor ogen had.
Nieuwe protocollen
Om die trucs tegen te gaan heeft Pirelli de handen ineen geslagen met de FIA om nog strengere controles op te zetten. Tijdens de Grand Prix van Frankrijk op Paul Ricard zullen de nieuwe procedures hun debuut gaan maken: "De FIA en Pirelli hebben besloten over een nieuwe set protocollen, waaronder een verbeterd technisch reglement, dat dient om de omstandigheden tijdens een raceweekend te monitoren. Ze zullen daarnaast alle andere toepasselijke acties overwegen."
- Formula 1