'Monaco F1 Racing Team' wil Formule 1-grid aanvullen

Een nieuw team is hard aan het werk om deel uit te gaan maken van de Formule 1. Monaco F1 Racing Team zegt druk in gesprek te zijn met de F1 en de FIA over een mogelijke deelname.

'Monaco F1 Racing Team' wil Formule 1-grid aanvullen

De Formule 1 staat sinds vorig seizoen onder hevige druk. Honda's exit als motorleverancier aan Red Bull Racing en AlphaTauri heeft in feite vier auto's buiten spel gezet voor de periode na 2021. Zonder een engine freeze om het verlies van fabriekssteun te compenseren heeft het voor de teams weinig zin om verder te gaan.

Ondanks steun van Stefano Domenicali en Mercedes verlopen de onderhandelingen echter moeizaam. Reden: de bezwaren van Renault en Ferrari, die hun zwakkere motoren juist graag door willen ontwikkelen. Het verlies van vier auto's op de grid zou bijzonder pijnlijk zijn voor de Formule 1, maar een nieuwe startup belooft in ieder geval twee plekken weer op te vullen.

Nieuw bloed

Monaco F1 Racing Team is het geesteskind van Salvatore Gandolfo, hoofd van rijders-management bureau Monaco Increase Management. Onder zijn portfolio vallen F3-coureur David Vidales Ajenjo, Indycar-coureur Alex Palou Montalbo en Porsche Formule E en voormalig F1-rijder Pascal Wehrlein.

Gandolfo had het project in 2019 opgezet met wijlen Adrian Campos, de ex-Minardi coureur en F2/F3-teambaas die onlangs overleed aan de gevolgen van een gescheurde aorta. Het team had also originele doel het seizoen van 2021 vanwege de beloofde technische reglementswijzigingen en verminderde kosten. Door het uitbreken van de coronacrisis werd dat echter uitgesteld naar 2022.

Concept voor een Campos Racing F1-wagen.

200 miljoen

Ondanks de vertragingen en het verlies van de samenwerking met Campos Racing zet Gandolfo zijn plannen door. In een statement op de MIM-website zegt hij hernieuwde interesse in het project te hebben gekregen door de uitspraken van nieuwe F1 CEO Stefano Domenicali.

Normaal gesproken moet een nieuw Formule 1 team een startbedrag van $200 miljoen betalen aan de overige teams om überhaupt mee te mogen doen. De regel werd in het leven geroepen om de commerciële inkomsten van de bestaande teams te beschermen, aangezien er met meer deelnemers minder geld per team te verdelen is. Met de nieuwe focus op kostenbesparing en toegankelijkheid heeft Domenicali zich echter hardop afgevraagd of de regel nog wel bestaansrecht heeft.

Salvatore Gandolfo.

Geen garantie

Het afschaffen van het startbedrag geeft echter geen garanties dat we daadwerkelijk een nieuw team op de grid gaan zien. Een open inschrijving is er niet bij. Zo lang de F1 vindt dat het geen extra teams nodig heeft zal de inschrijving gesloten blijven. De laatste keer dat er een team toegevoegd werd was in 2016, toen Haas F1 aan de grid toegevoegd werd. Dat was meteen ook de laatste keer dat er meer dan tien teams deelnamen aan het kampioenschap.

Tenzij Red Bull daadwerkelijk beide teams terugtrekt ziet het er dus somber uit voor Monaco F1. Gandolfo wekt echter de indruk dat er een goede kans is kans is: "We geloven dat de recente uitspraken van de nieuwe F1 CEO Stefano Domenicali, die de suggestie wekken dat het $200 miljoen startbedrag afgeschaft kan worden, een stap in de juiste richting voorstellen. We waarderen de open instelling van zowel Stefano als de FIA en zijn klaar om de nodige stappen te zetten om onze aanmelding af te ronden."

Wie? Wat? Waar?

Salvatore's mooie woorden moeten nog wel even ingevuld worden. In 2019 reageerde de F1 negatief op de vraag of er discussie waren met nieuwe teams/ Die positie lijkt officieel nog niet veranderd te zijn. Daarbij zijn er twijfels rond de technische kant van het verhaal. Zonder de link met Campos Racing stelt Monaco Increase Management als talentbureau op technisch gebied weinig voor.

Er is bijvoorbeeld nog niets bekend over een fabriek waar de auto's gebouwd moeten gaan worden, en wie de auto zal gaan tekenen. Nog belangrijker: Monaco F1 heeft nog helemaal geen motorleverancier. Red Bull heeft bewezen dat dit een cruciale factor is in het turbo-hybride tijdperk. De huidige Power Units zijn zo complex en kostbaar dat Gandolfo niet even aan kan kloppen bij Judd of Cosworth. De enige reële optie is een partnerschap met Renault, dat in 2021 geen klantenteams meer heeft.

Red Bull-paniek

Of we Salvatore Gandolfo echt als een serieuze speler op de grid terug zullen zien zal nog moeten blijken. Wanneer de engine freeze vastgelegd wordt en Red Bull blijft, heeft het project waarschijnlijk geen schijn van kans. Mochten die onderhandelingen toch stuklopen, dan zou Gandolfo misschien kunen profiteren van een paniekerig F1 management dat ineens extra auto's nodig heeft. In dat geval zou hij zelfs steun kunnen krijgen vanuit de sport om de lege plekken op de grid op te komen vullen.

Het lijkt ons echter waarschijnlijker dat Monaco F1 Racing toegevoegd zal worden aan de lange lijst van recente, jammerlijk gefaalde F1-projecten zoals USF1, Lola, Stefan Grand Prix, Epsilon Euskadi en Prodrive. De tijd zal het leren.

Formule 1
  • Monaco Increase Management, Formula 1, SeviGraphics via Twitter.