Marko: als 't met Honda niet lukt, vertrekt Red Bull uit F1

Vanaf volgend jaar rijdt Red Bull Racing met een Hondamotor, en het team zelf kon niet opgewekter zijn. Toch zijn er voorbehouden: mocht de samenwerking op de klippen lopen, dan is Red Bull Racing weg. Dat zegt adviseur Helmut Marko.

Reden voor Marko's uitspraken in het aan Red Bull gelieerde Speedweek is een slecht vertrouwen dat er vanaf 2021 daadwerkelijk iets gaat veranderen in de Formule 1. Het was de bedoeling dat de sport een stuk simpeler en goedkoper werd, wat diverse nieuwe motorfabrikanten moest gaan lokken. Zoals het er nu echter naar uitziet, houden de huidige fabrikanten de rangen gesloten, en verandert er nauwelijks iets.

Dit betekent dat Porsche, Cosworth en/of Aston Martin waarschijnlijk niet als motorleverancier in de F1 stappen, en vanaf 2021 gewoon verder gaan met Mercedes, Ferrari, Renault en Honda. De eerste twee teams willen Red Bull niet leveren, en het huwelijk met Renault eindigde in een vechtscheiding. Als ook Honda niet aan Red Bulls hooggespannen verwachtingen kan voldoen, is het team - dat eind 2004 uit de resten van Jaguar Grand Prix werd opgetrokken - klaar.

Het is eigenlijk jammer dat anno 2018 maar zo'n select clubje een Formule 1-motor kan bouwen, maar dat heeft alles te maken met de complexe hybride-technologie. Vroeger volstond het om een schreeuwende V10 in elkaar te schroeven, die niet al te lang mee hoefde te gaan. Daarom zagen we in het verleden Hart, Yamaha, Peugeot, Ford, en Ilmor-motoren aan de start verschijnen, maar is de F1 nu meer een kwestie van een paar grote fabrikanten met satellietteams en enorme budgetten. In dit straatje past ook een recent voorstel van Toto Wolff om een derde auto per team in te zetten.

A propos Brendon Hartley: die rijdt het seizoen volgens Marko gewoon uit. Veel kans op een stoeltje in 2019 heeft de Kiwi echter niet: 'daar is in de laatste races een significante verbetering van de prestaties voor nodig', aldus Marko. Het zit Hartley ook niet bepaald mee: afgelopen zondag viel hij uit, nadat Vandoorne hem naar buiten kneep en Ericsson vervolgens zijn band aan flarden sneed. Maar hier ging wel een beroerde start aan vooraf, dus schuld aan de oorzaak had hij wel.

Voor 2019 zegt Marko geen 'shortlist', maar een 'longlist' met maar liefst tien namen te hebben voor Toro Rosso. We zijn benieuwd wie het uiteindelijk gaan worden, volgens Marko zijn rijders met Mercedes-binding uitgesloten. We gokken dat hij hiermee op Esteban Ocon doelt.