Officieel: Porsche verruilt Le Mans voor Formule E

Porsche Motorsport heeft zojuist bekendgemaakt per 2019 zijn intrede in de Formule E te doen en bevestigt tegelijkertijd wat gisteren al naar buiten kwam: na 4 jaar stopt het in de LMP1-klasse op Le Mans.

Hoewel Porsche al decennia in de hoogste raceklasse op Le Mans te vinden is (het boekte een recordaantal van 19 overwinningen in de 24 uursrace), was het deze eeuw grotendeels afwezig. Pas in 2014 deed de renstal uit Weissach weer van zich spreken, toen de legendarische 917, 956 en 962-bolides van weleer een vervolg kregen met de 919 Hybrid. De flat-12 in de originele 917 kromp door de jaren heen al in cilinders en inhoud, in de 919 was er slechts een 2 liter kleine V4 over.

Met deze kleine maar immens krachtige viercilinder (en de hulp van nog eens 500 pk aan elektropower) wist Porsche drie keer op rij Le Mans te winnen en twee keer het WEC-kampioenschap dat eromheen zit op zijn naam te schrijven. Met nog 5 races te gaan staat de #2 Porsche bovenaan in het kampioenschap, dus wellicht wordt het drie op een rij. In de GTE-klasse blijven de 911 RSR's uiteraard rijden, maar de laatste keer dat zij prijzen pakten leefde Marvin Gaye nog.

De volgende stap in downsizing is dat de laatste vier overgebleven cilinders ook geschrapt worden: vanaf 2019 doet Porsche het 100% elektrisch in de Formule E. Deze 'raceklasse van de toekomst' wordt momenteel als een malle bestormd door autofabrikanten, die graag hun elektrische ambities op het gebied van personenauto's kracht bij willen zetten met een succesvol racemodel: eerder deze week nog maakte Mercedes bekend per 2019 in te stappen, Porsche wordt de volgende instapper. Hiermee wordt het lekker druk in de klasse die nu al tien teams telt.

Het was volgens de Duitsers de Porsche Strategy 2025 die ze er toe bewoog een andere richting op te gaan: in de toekomst moet de Mission E het paradepaardje van Porsche worden. “Entering Formula E and achieving success in this category are the logical outcomes of our Mission E. The growing freedom for in-house technology developments makes Formula E attractive to us”. Vooral dit laatste is belangrijk: tot nu toe is de Formule E vooral nog een eenheidsworst, met identieke chassis' en veel generieke componenten. In de toekomst worden de auto's onderscheidender, dan kunnen fabrikanten meer hun eigen stempel op de bolides drukken. Wellicht dat dit, gecombineerd met de grote influx van toonaangevende fabrikanten, ervoor zorgt dat het publiek ook interesse gaat tonen.

Een kernelement van Formule E is dat het niet op afgelegen circuits wordt gehouden, maar op parcours in de grote steden. Momenteel is dit vooral handig om de lage topsnelheid te maskeren, maar het doel hiervan is de sport naar demense te brengen in plaats van andersom. Daarnaast woont het elektrische koperspubliek vooral in de grote steden.

De huidige LMP1-coureurs hoeven overigens niet in de WW, zo belooft hun werkgever: 'Porsche will keep the successful LMP1 team fully intact, including the factory drivers. Alongside ventures in other racing series and the intensive preparation for Formula E, Porsche is examining other fields of application and development area's.

Wie de Porsche 919's nog een laatste keer wil zien racen moet een ticket boeken naar Amerika of Azië: het circus heeft Europa verlaten, de resterende races zijn achtereenvolgens in Mexico City, Austin (circuit of the Americas), Fuji, Shanghai en Bahrein. We zijn erg benieuwd wat Toyota na dit seizoen gaat doen. En mocht Fernando Alonso ambities hebben gehad in de LMP1 dan kunnen ze bij deze in de ijskast.