F*cking finally: layout circuit van Abu Dhabi gaat op de schop

We hebben er even op moeten wachten, maar het Yas Marina circuit wordt dit jaar eindelijk aangepast. De ongeïnspireerde baan is al jaren een doorn in het oog van de F1-fan. Gelukkig is het eindelijk tot de organisatie doorgedrongen.

F*cking finally: layout circuit van Abu Dhabi gaat op de schop

Al sinds 2009 is de Grand Prix van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten het laatste evenement op de Formule 1-kalender. In die twaalf jaar is het Yas Marina circuit maar zelden het toneel geweest van een interessante race.

Alleen in 2016 kon de baan onze aandacht vasthouden door de wanhopige titelstrijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Afgezien van die ene uitschieter (en de V10 demo van Alonso) zijn de evenementen in de VAE stuk voor stuk extreem saaie optochten geweest.

Tilkedrome

Het grootste probleem is daarbij niet de auto's of de banden, maar de layout van het circuit. Yas Marina Circuit lijkt een combinatie te zijn van alle slechte elementen die circuitontwerper Hermann Tilke graag gebruikt: onnodige chicanes, een eindeloze serie medium speed met vreemde hoeken en vrijwel geen grote remzones.

Het resultaat is een circuit waar de coureurs elkaar met geen mogelijkheid kunnen volgen, op het rechte stuk amper dichterbij kunnen komen en elkaar niet uit kunnen remmen. Hierdoor wordt de finale van het seizoen vaak een enorme domper, in schril contrast tot de vaak spectaculaire uitsmijters in Brazilië.

'We hebben geluisterd'

Na de oersaaie race van vorig jaar is de organisatie van de race eindelijk op gaan letten. De kinderlijk eenvoudige overwinning van Max Verstappen en het chronische gebrek aan inhaalacties hebben de eigenaar van het circuit reden gegeven om toch maar wat aanpassingen te doen.

Tegenover Autosport meldt Abu Dhabi Motorsports Management CEO Said Al Noaimi dat er meerdere bochten herzien zullen worden: "We hebben gekeken naar manieren om het racen op het circuit te verbeteren. We hebben geluisterd naar toeschouwers, fans, de Formule 1 en de FIA en we zijn aan het werk gegaan met veranderingen, opwindende veranderingen aan de layout van de baan voor dit jaar. We zullen gedurende de zomer aanpassingen gaan doen aan het circuit voor de Abu Dhabi Grand Prix van 2021."

Chicane

Om welke bochten het precies gaat wil Al Noaimi nog niet zeggen, maar we kunnen in ieder geval al wel een gokje wagen. Een van de meest gehate delen van het circuit is de rommelige chicane in de aanloop naar de hairpin, officieel bocht 7.

De vreemde kronkel kort het rechte stuk enorm in en maakt het vrijwel onmogelijk om een goede uitremactie uit te voeren. Vreemd genoeg ligt het asfalt om het rechte stuk direct te verbinden aan de hairpin er al sinds de opening van het circuit. De oplossing is dus al jaren geestdodend simpel.

Vloeiend circuit

Naast het doortrekken van het rechte stuk bij bocht 7 zou het circuit iets kunnen doen aan de eindeloze serie hoekige bochten in de derde sector. Het is voor de huidige auto's onmogelijk om dicht bij een voorligger te blijven in deze sectie. Zonder een voordeel van minstens 1.5 seconde per ronde zit de achtervolgende auto effectief vast.

Al Noaimi is zich van het probleem bewust en belooft in grote lijnen beterschap: "Het doel is om meer mogelijkheden te creëren om auto's zijn aan zij te laten racen. We willen meer inhaalmogelijkheden realiseren en een over het algemeen sneller, vloeiender circuit creëren, met het oog op de huidige [aerodynamische] regels voor de auto's. Dus we kijken ernaar uit om meer inhaalacties en spanning te zien. Hopelijk wordt het kampioenschap hier beslist."

De eerste beelden van het vernieuwde circuit vind je hier.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Abu Dhabi Grand Prix, Formula 1