De conclusie van het onderzoek van Pirelli naar Pirelli afgelopen woensdag onthulde vrij weinig. Behalve dan dat Pirelli uiteraard niets fout had gedaan. Er was geen sprake van puin op de baan, overmatige slijtage, een productiefout of te lage bandenspanning.
In plaats daarvan zouden de 'rij-omstandigheden' tijdens de race de boosdoener zijn. Daarmee wees de Italiaanse bandenboer eigenlijk gewoon naar de teams. Red Bull en Aston Martin zouden op de een of andere manier de minimum bandenspanning omzeild hebben. Ook Mercedes maakte zich hier kennelijk schuldig aan, getuige de scheur in de linker achterband van Lewis Hamilton's wagen.
Hardere maatregelen
Om gesjoemel met bandendruk en bandentemperatuur definitief uit te sluiten heeft de FIA met Pirelli een nieuwe set veel hardere maatregelen opgesteld. In plaats van er maanden over te vergaderen heeft de organisatie de nieuwe regels meteen ingevoerd voor de Grand Prix van Frankrijk dit weekend. We zetten de regels - en de methodes van de teams die ze willen verbieden - even op een rijtje.
1. Verkleinen van de marges
Bij het meten van de bandendruk gebruiken alle teams meters afgesteld door Pirelli en verzegeld door de FIA. Daar zit het probleem dus niet, zou je denken. Toch kunnen er altijd kleine variaties opduiken in de meetapparatuur. De teams kunnen rekening houden met deze variaties en er gebruik van maken door net onder de marge te gaan zitten. Als het toch opviel werden ze gewoon gevraagd om de banden iets meer op te pompen. Zo hadden ze niets te verliezen.
Onder de nieuwe regels wordt van de teams geƫist dat ze boven de marges gaan opereren: "Het is de verantwoordelijkheid van de teams om een extra marge toe te voegen om de banden te laten opereren binnen de voorgeschreven limieten." Doen ze dit niet, dan moeten de banden extra opgepompt worden. Wanneer dit consistent gebeurt wordt er door Pirelli gerapporteerd aan de stewards en volgt een onderzoek.
2. Vaste tijd voor bandenwarmers
De makkelijkste manier om te goochelen met de bandendruk is door de temperatuur aan te passen. Hiervoor gebruiken de teams elektrische bandenwarmers. Wanneer de temperatuur stijgt zet de lucht in de band uit, waardoor de druk hoger wordt. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: een koudere band heeft een lagere druk. Teams zouden de bandenwarmers dus vroegtijdig van de banden kunnen halen om zo met een lagere druk aan een sessie te kunnen beginnen. Bij de Grand Prix van Spanje merkte Lewis Hamilton op dat dit gebeurd was in de pits van Red Bull tijdens de kwalificatie.
Om dit te voorkomen wordt het vroegtijdig verwijderen van de bandenwarmers voortaan door de FIA aangemerkt als een poging om de banden te koelen tot een illegale bandendruk: "Het verwijderen van de bandenwarmers met de banden op of naast de auto, of een vertraging bij het uitrijden van de garage zonder geldige reden zal gezien worden als een manier om de banden te koelen. Team zullen een geldige reden moeten geven voor het uitstellen van het uitrijden met meer dan 30 seconden of regelmatige vertragingen."
3. Streng toezicht op bandentemperatuur
De andere kant van het verhaal is dat de teams hun banden te lang of te heet laten opwarmen. Officieel is er een maximumtemperatuur ingesteld door de FIA, maar de organisatie wil uitsluiten dat teams foutieve weergaves op de bandenwarmers gebruiken. Zo zou het rubber veel heter gemaakt kunnen worden dan toegestaan, zonder dat dit meteen duidelijk is.
De FIA verbiedt daarom het gebruik van de bandenwarmers buiten specifiek door Pirelli ingestelde periodes. Buiten die periodes mogen de warmers niet ingeplugd zijn. 'S nachts opwarmen ergens achter in de paddock is ook verleden tijd: de banden mogen alleen op temperatuur gebracht worden als ze daadwerkelijk gebruikt zullen worden tijdens de volgende sessie.
Daarnaast moeten alle displays op de bandenwarmers ten alle tijden aan staan en goed zichtbaar zijn. Met behulp van infrarood camera's zal vastgesteld worden of de aangegeven temperaturen daadwerkelijk kloppen. Nog voor de set de warmers in gaat zal de druk alvast opgenomen worden om te kijken of er ook bij koude temperaturen aan de minimum druk voldaan wordt.
3. Verbod op speciale gassen
Het gebruiken van een speciale samenstelling van gassen of een bijzondere vochtigheidsgraad kan een bepaald effect hebben op de bandendruk. Een precies afgemeten cocktail zou zich anders gedragen dan doodgewone lucht. Zo zou het gas op een andere manier uit kunnen zetten, wat de teams helpt om de regels te omzeilen.
Dit soort fratsen is onder het nieuwe reglement expliciet niet meer toegestaan: "Elke aanpassing aan de samenstelling van het gas of de vochtigheidsgraad bedoel op de bandendruk op het circuit te verlagen is niet toegestaan. Hieronder valt het verhogen en verlagen van de vochtigheidsgraad en het toevoegen van vaste, vloeibare of gasvormige middelen die niet toegestaan zijn in het technische reglement."
5. Meer controles
In het verleden controleerde Pirelli de minimale bandendruk op een vast moment voorafgaand aan een sessie. De Italianen hadden dus geen zicht op wat de banden deden tijdens de sessie of vlak erna. Die data wordt namelijk alleen vastgelegd door de team. Om deze blinde vlek weg te poetsen gaat Pirelli zowel voor als na elke sessie een set banden controleren. Dat geldt ook voor de race: na een pitstop zal een team van de bandenleverancier de net gebruikte set na gaan lopen.
2022
De strengere regels komen niet zomaar uit de lucht vallen. Voor volgend seizoen ligt er al een plan klaar om alle auto's te voorzien van standaard bandendruk en temperatuur sensoren, aangeleverd door een leverancier aangemerkt door de FIA. Zo zal de organisatie in 2022 ten alle tijden kunnen zien of de teams zich aan de regels houden.
- Pirelli, Formula 1, Mercedes Petronas F1, Red Bull Content Pool