Nieuwe superbrandstof moet Max Verstappen 15 honderdsten sneller maken

Om in de Formule 1 het snelst te zijn, moet elk detail kloppen. Aerodynamica, vleugelafstelling, bak, motor, alles. En laten we de brandstof niet vergeten, want zonder peut draait niets. Red Bulls leverancier ExxonMobil bereidt een nieuwe cocktail voor.

Het zit zo: elk team mag in een seizoen met vijf verschillende brandstofmengsels rijden, en Red Bull zit nog steeds op nummer een, want het rijdt sinds Australiƫ al met een onveranderde formule. In een interview met Motorsport Nederland vertelt verantwoordelijk ingenieur Dario Izzo dat hij hoopt dit seizoen tien tot vijftien honderdsten per ronde te winnen met een verbeterde brandstofformule. Wanneer deze wordt ingezet vertelt hij er niet bij. Vorig jaar bracht Exxon de eerste update naar Hongarije, de race die komende zondag ook op de kalender staat, en later in Spa.

Voor elke specificatie motor is de brandstof minutieus afgesteld, wat te verwachten valt als je 700 pk uit een 1.6'je trekt, en deze een paar duizend kilometer moet laten leven. Tijdens de GP van Rusland, als de F1 eind september voor heel even naar Europa terugkeert, wordt er sowieso een brandstofupdate verwacht. Hieromheen zijn er echter nog drie mogelijkheden de formule in 2019 te tweaken, eentje daarvan komt wellicht in Monza, waar we Red Bulls vierde motor van het seizoen verwachten. En we weten: een tiende kan zo het verschil betekenen tussen pole position en de tweede startrij. Mits er geen gridstraffen aan kleven natuurlijk.

En nu allemaal op de banken voor Rammstein, bitte.