Verstappen: 'Ze proberen Mercedes helemaal niet af te remmen'

Max Verstappen heeft gereageerd op de claims van Toto Wolff dat de FIA druk bezig is om het dominante Mercedes-team af te remmen. De Nederlander stelt dat de nieuwe regels voor 2022 geen garantie bieden dat Mercedes terug zal vallen.
@media (max-width: 679px){#fig-62c1fe9ce29cf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c1fe9ce29cf img{#fig-62c1fe9ce29cf img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62c1fe9ce29cf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c1fe9ce29cf img{#fig-62c1fe9ce29cf img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62c1fe9ce29cf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c1fe9ce29cf img{#fig-62c1fe9ce29cf img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62c1fe9ce29cf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c1fe9ce29cf img{#fig-62c1fe9ce29cf img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Verstappen: 'Ze proberen Mercedes helemaal niet af te remmen'

Na lang wikken en wegen gaat de Formule 1 in 2022 eindelijk over naar een nieuw concept voor de auto's. Voor het eerst sinds 1982 zal de sport wederom gebruik maken van het 'ground effect'-principe. In zeer grove termen wordt hierbij de downforce gegenereerd door vleugelprofielen in de vloer in plaats van met conventionele vleugels.

'Dirty air'

De nieuwe regels moeten het voortdurende probleem van 'dirty air' gaan oplossen, het fenomeen waarbij de lucht die verstoord is door de leidende auto zich niet kan hechten aan de auto erachter. De achtervolgende auto verliest op dat punt een groot deel van zijn downforce, heeft daardoor minder grip en moet van zijn gas af. Dat maakt inhalen vrijwel onmogelijk.

Ground effect maakt de vleugels zo goed als overbodig, waardoor de auto's niet alleen de lucht niet meer verstoren, maar überhaupt niet afhankelijk zijn van de kwaliteit van de lucht. In theorie moeten de veranderingen voor 2022 het mogelijk maken voor de rijders om veel dicht achter elkaar te kunnen rijden, zodat inhaalpogingen makkelijker worden.

Mercedes pesten?

Volgens Mercedes teambaas Toto Wolff is er echter meer aan de hand. De boomlange Oostenrijker vermoedt dat sommige wijzigingen in de regels ontworpen zijn om de uitzichtloze dominantie van zijn team te beëindigen. Het is immers slecht voor de sport dat een team alle titels sinds 2014 in de wacht heeft kunnen slepen.

In 2017 probeerde de FIA de nadruk op de motoren (waar Mercedes sinds 2014 een beetje te goed in was) te verleggen naar aerodynamica met de introductie van de enorme, hevig bespoilerde wagens die we nu kennen.

Het idee was dat andere teams betere chassis konden maken en daarmee hun tekorten op het gebied van de Power Unit zouden kunnen compenseren. Wolff is er daarom van overtuigd dat de FIA er alles aan wil doen om zijn team af te remmen.

'Ze luisteren gewoon naar ons'

Red Bull Racing-coureur Max Verstappen is het niet eens met de lezing van Toto. Tijdens de Grand Prix van Turkije reageerde hij tegenover Autosport op de aantijgingen: "Nee, ik denk dat [de nieuwe] regels gewoon het resultaat zijn van dat de nieuwe eigenaars geluisterd hebben naar de teams en rijders. Ze horen dat het erg moeilijk is om in te halen en dat we meer close racing willen."

"Je kon de huidige problemen bijvoorbeeld op Imola zien. Valtterri reed rond met een auto die drie tot vier tienden langzamer was dankzij schade, maar ik kon niet aan hem voorbij, ook al was ik veel sneller. Dat kon je zien toen wel aan hem voorbij kwam. We moeten daarvoor een oplossing vinden."

Leren van de MotoGP

Verstappen wil dat de Formule 1 meer gaat lijken op de MotoGP, waarbij het vaak niet echt uitmaakt waar je je kwalificeert: "We moeten het racen in de F1 spannend maken en het voor de rijders mogelijk maken om dichter achter andere auto's aan kunnen rijden. De kwalificatie moet niet de beslissende factor zijn voor een raceweekend zoals dat nu het geval is."

"Kijk bijvoorbeeld naar het MotoGP kampioenschap: zelfs als je als tiende kwalificeert kun je nog steeds de race winnen. Dat gebeurt amper in de Formule 1, alleen omdat het zo moeilijk is om andere auto's te volgen op de meeste van onze circuits."

Spanning, met of zonder Mercedes

Van een rem op Mercedes is volgens Max geen sprake. Niemand weet hoe de verhoudingen uit zullen pakken onder de nieuwe regels: "Ik denk dat de nieuwe regels voor 2022 en verder komen om [het inhalen te verbeteren]. Of die nieuwe regels Mercedes zullen afremmen of niet is op dit moment nog helemaal niet te zeggen."