Toto Wolff: 'nieuwe F1-regels halen niets uit'

Voor aankomend Formule 1-seizoen staan er wat nieuwe regels op stapel. De belangrijkste daarvan is de aerodynamische aanpassingen zodat er weer ingehaald kan worden, alleen denkt Toto Wolff dat ze helemaal niet gaan werken.

De FIA had heel het seizoen van 2018 problemen met Formule 1-bolides die elkaar maar moeilijk konden inhalen. Daarom werden er meerdere DRS-zones toegevoegd, maar ook dit hielp niet altijd. De oplossing wordt nu gezocht in het veranderen van de aerodynamicaregels voor 2019. Hierdoor moet de vuile lucht achter de auto's aanzienlijk verminderd worden, en moet er weer normaal ingehaald worden. Mercedes teambaas Toto Wolff laat weten dat plannetje van de FIA niet gaat werken.

Volgens Wolff was het idee van de FIA om de lucht niet langs, maar over de auto te laten lopen en daarmee het gat achter de auto te verminderen, op zich een goede. Er is alleen een probleem: zijn team (en volgens de geruchten die hij hoort, ook anderen) heeft een manier gevonden om de lucht weer langs de auto te krijgen, zelfs met de nieuwe regels. En daarmee worden de rondetijden gewoon op hetzelfde niveau gehouden. Iets waarvan de FIA dacht dat ze met anderhalve seconde omhoog zouden gaan.

"So the aim was to take away a little bit of the aero. Direct the airflow not around the car – so you create a big hole behind your car, and that’s bad – but over the car. But they fight 2,000 aerodynamicists in all the teams and I think we have found solutions that we can get the air again around the car. It’s not going to change an awful lot," aldus een sceptische Toto.