FIA verbiedt 'party mode' in Formule 1 vanaf GP België

Vandaag heeft de FIA een officiële richtlijn aan de Formule 1-teams gestuurd waarin de internationale sportbond eigenlijk de kwalificatiestand van de motoren verbiedt. Is dit Ferrari International Assistance to the rescue?

Valtteri Bottas

De afgelopen jaren heeft het team van Mercedes, maar dit jaar ook het team van Racing Point, telkens een extraatje in de derde kwalificatiesessie. De auto's van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas rijden er regelmatig bijna een seconde sneller over een ronde dat de Red Bull van Max Verstappen. Dat is niet alleen vervelend voor Max, maar ook voor de concurrentie tussen de teams. De Mercedessen starten altijd vooraan, dit jaar regelmatig gevolgd door de namaak-Mercedessen van Racing Point, en de rest van het veld heeft het nakijken. Tenzij Mercedes bandenproblemen heeft, want dan wint Max Verstappen.

Afgelopen dagen gingen de geruchten dat de FIA de kwalificatiestanden per 2022 in de vernieuwde regels wilde verbieden. Dat klonk als typische ambtelijke oplossing, maar het kon nog sneller. Motorsport.com meldt dat de FIA vandaag al een nieuwe richtlijn aan de teams heeft gestuurd waarin staat dat vanaf de GP van België (dat is de eerstvolgende na de GP van Spanje komend weekend) zowel in de kwalificatie, als in de race in dezelfde motorstand moet worden gereden.

Kennelijk heeft de FIA in de huidige regels al aanknopingspunten gevonden om de regels meteen in te laten gaan. Om precies te zijn gaat het om regels 2.7 en 27.1 die erop toezien dat de auto aan de FIA regels moet voldoen en dat er geen hulpmiddelen voor de bestuurder zijn. Kennelijk hebben de juristen van de FIA bedacht dat een "party mode" een ongeoorloofd hulpmiddel kan zijn. Vanaf Spa moeten de auto's daarom in de kwalificatie en in de race in een en dezelfde modus blijven staan.

Waarom zou deze oplossing ineens zo snel zijn bedacht? Heeft Jean Todt, het opperhoofd van de FIA (en de verre voorganger van Mattia Binotto bij Ferrari) een telefoontje uit Maranello gehad? Nu de valsspeelmodus bij Ferrari weg is, liggen ze wel heel erg ver achter de Mercedessen (en zelfs de Honda's en Renaults), kan de rest dan ook even zonder party mode op pad? Wie zal het zeggen, maar het lijkt er wel verdacht veel op dat dit een interventie van Ferrari International Assistance is.

Nieuws
  • Mercedes AMG F1 Team