FIA: 'Wij heten niet voor niets Ferrari International Assistance'

Gisteren stuurden zeven Formule 1-teams een brandbrief aan de FIA waarin ze om opheldering vroegen over de voorkeursbehandeling die Ferrari kreeg in een valsspeelzaak uit 2019. Vandaag reageert de motorsportbond: wij mogen Ferrari reglementair helpen

Ferrari

Gekscherend wordt de FIA in de paddock al jaren Ferrari International Assistance genoemd. De autosportbond neemt regelmatig besluiten die op een of andere manier net in het voordeel van Ferrari uitvallen. Afgelopen vrijdag was het weer zo ver.

In een geheim besluit troffen Ferrari en de FIA een schikking over het mogelijke valsspelen dat Ferrari vlak na de zomerstop van seizoen 2019 deed. De twee rode racewagens reden plotseling zo hard dat niemand ze meer kon bijhouden. Pas toen de FIA verduidelijkte dat een stroomkabel van de hybridesystemen in de auto niet naast de brandstofstroomsensor van de jury mocht liggen, gingen de auto's ineens weer langzamer. Over die mogelijke vorm van mechanische doping troffen de twee partijen vrijdag een schikking. Niemand mocht echter weten wat er in die schikking stond.

Gisteren reageerden de zeven Formule 1-teams die niet met een Ferrari-motor rijden woedend. Op hetzelfde moment publiceerden alle teams op al hun media een verklaring waarin ze FIA om opheldering vroegen.

Vandaag reageert de FIA. De belangrijkste alinea uit de verklaring van de bond is deze: "The extensive and thorough investigations undertaken during the 2019 season raised suspicions that the Scuderia Ferrari PU could be considered as not operating within the limits of the FIA regulations at all times. The Scuderia Ferrari firmly opposed the suspicions and reiterated that its PU always operated in compliance with the regulations.The FIA was not fully satisfied but decided that further action would not necessarily result in a conclusive case due to the complexity of the matter and the material impossibility to provide the unequivocal evidence of a breach."

Het gedeelte dat wij dikgedrukt hebben gemaakt zegt eigenlijk: 'We wilden het eigenlijk tot op de bodem uitzoeken, maar dat zou slecht kunnen zijn voor Ferrari, dus we hebben het maar niet gedaan.'

In plaats van het onderzoek heeft de FIA maar een schikking getroffen met Ferrari. FIA wijst erop dat schikkingen een onderdeel zijn van het systeem en dat schikkingen zijn toegestaan onder de regels. Dat wil echter niet zeggen dat de internationale bond, met aan het hoofd daarvan de oude baas van Ferrari F1, geen boter op het hoofd heeft.

Iedereen is gelijk in de ogen van de regels van de FIA, tenzij u een rode auto heeft, met daarop een geel schild en een zwart paardje. In de woorden van Max Verstappen (geparafraseerd): 'Ferrari speelt gewoon vals.'