Braziliaanse Grand Prix blijft op Interlagos

Het legendarische circuit van Interlagos komt in 2021 weer op de kalender. Na twijfelachtige geflirt met een controversieel project in Rio de Janeiro heeft de Formule 1 gesprekken gestart om een meerjarig contract te tekenen met Interlagos.

Braziliaanse Grand Prix blijft op Interlagos

We spraken er eerder al schande van: de plannen van F1-eigenaar Liberty Media om de iconische baan van Interlagos aan de kant te schuiven voor een steriele Tilke-parkeerplaats bij Rio de Janeiro. Volgens The Race gaat dat hele feest echter niet door. Organisator Rio Motorsports wachtte nog op de nodige vergunningen om op de locatie bij een oude legerbasis een groot bos te kappen voor de bouw van het circuit.

Geen vergunningen

De plannen voor het circuit leidden tot onrust bij de lokale bevolking, die het laatste stuk bos bij de stad liever niet tegen de vlakte zagen gaan. Protesten tegen de kap volgden al snel op social media en de nodige milieuorganisaties gingen zich met de zaak bemoeien.

Ook Lewis Hamilton kon de ontbossing niet rijmen met de recente eco-initiatieven waarmee de Formule 1 zich graag profileert. Zo duurzaam was het inderdaad niet. De lokale overheid lijkt het met die tegengeluiden eens te zijn geweest, want het circuit in Rio komt voorlopig niet verder dan wat concepttekeningen.

All about the money

De hele soap rond de Braziliaanse Grand Prix was begonnen vanwege een deal die de promotor van het circuit gemaakt had met Bernie Ecclestone, waarbij de noodlijdende organisatie voor een paar jaar geen vergoedingen zou hoeven betalen aan de Formule 1. Liberty was het niet eens met die gang van zaken en koos daarom voor een dikbetaald project in Rio.

Door het falen van de aanvraag van de vergunningen en de kleine kans dat de overheid van Rio terugkomt op de beslissing is Liberty genoodzaakt om terug te kruipen naar Sao Paulo. Via een deal met een nieuwe promotor zal het legendarische circuit volgens de lokale overheid van Sao Paolo in ieder geval de komende vijf jaar op de kalender blijven. Daarbij is er een optie voor een verlenging van nog eens vijf jaar. Als fans van de sport kunnen we dat alleen maar toejuichen!

Formule 1
  • Red Bull Content Pool