Nikita Mazepin haalt woede Mick Schumacher op zijn hals met gevaarlijke stuurbeweging

De Russische brokkenpiloot kan weer een rijder afstrepen op zijn sh*t list. Bij de finish van de Grand Prix van Azerbeidjzan vond Mazepin het nodig om op zijn teamgenoot in te sturen.

Mick Schumacher woest over Mazepin's gevaarlijke stuurbeweging

Het wordt met de dag moeilijker om Nikita Mazepin het voordeel van de twijfel te geven. De jonge Rus reed niet onverdienstelijk in de Formule 2 en zit opgezadeld met een twee jaar oude Haas waar niet aan ontwikkeld wordt, maar hij lijkt er alles aan te doen om die verzachtende omstandigheden te doen vergeten.

Al sinds zijn eerste meters in Bahrein doet rich boy Nikita niets anders dan spinnen, crashen en snellere rijders in de weg rijden. De lijst met coureurs die hem over de boordradio vervloekt hebben is in die tijd alsmaar groter geworden. Sinds de Grand Prix van Azerbeidzjan afgelopen weekend kunnen we daar teamgenoot Mick Schumacher aan toevoegen.

Haas vs Haas

De Haas auto's reden gedurende race in formatie, met Schumacher voorop. Bij de staande herstart na de rode vlag wist Nikita Mazepin zijn teamgenoot echter voorbij te steken. Een beetje hardhandig, maar fair. Schumacher bleef echter dicht achter Mazepin en lanceerde een tegenaanval op het rechte stuk. Het werd een race naar de finishlijn.

Nikita had er echter geen trek in om de aanstormende Schumacher zomaar aan zich voorbij te laten gaan. Op de onboard is duidelijk te zien dat hij in de spiegels kijkt en wacht tot de andere Haas dichtbij is. Dan geeft hij doelbewust een rukje aan het stuur in de richting van zijn teamgenoot. Een kinderachtige, smerige en uiteindelijk zinloze actie: Mick let goed op en stuurt alsnog om Mazepin heen om de dertiende plek te pakken.

WTF?

Schumacher schrok zich dood en vroeg over de boordradio wat Mazepin precies van plan was: "What the fuck was that, honestly? Seriously, does he want to kill us?”. Ook na de race herhaalde hij dat de actie van Nikita hem een naar gevoel gaf vanuit de auto. Om er zeker van te zijn wilde hij echter wel de beelden terugkijken.

Gefrustreerde Mazepin

MazeSpin was in interviews na de race echter totaal niet bezig met de indruk die zijn stunt achtergelaten had. Hij gaf toe vooral gefrustreerd te zijn dat hij de plek alsnog verloren had: "Het hoofdpunt is dat ik er een beetje van baal dat ik de positie verloor aan de teamgenoot op het rechte stuk. Mijn accu raakte daar leeg, dus ik was een beetje een stilzittende passagier. Maar het is wat het is."

'Misverstand'

Volgens teambaas Guenther Steiner moeten we vooral doorlopen, want er is helemaal niets te zien. Zijn rijders zouden het incident al uitgepraat hebben en het 'misverstand' zou opgehelderd zijn: "Er was een situatie op het rechte stuk, dat is allemaal opgelost en we hebben het rechtgezet. Er was een misverstand, maar het is prima en we laten het achter ons."

Oude trucjes

Het is niet de eerste keer dat Mazepin dit soort gefrustreerde acties uithaalt om zijn positie te kunnen behouden. In de Formule 2 was het blokken van rivalen bijna een dagelijkse bezigheid voor de kunstmesterfgenaam. Tijdens het weekend in Bahrein vorig jaar wist Nikita tot vier keer toe iemand richting de pitmuur te dwingen. Aan de woorden van Steiner kunnen we afleiden dat we voorlopig nog niet van dit soort capriolen af zijn. Misschien is een beetje discipline in Russische militaire dienst toch een goed idee voor Mazepin.

Formule 1
  • F1TV Pro
  • MiltiadisF1 #19, F1 UNFILTERED, Pipitteu, NOBO.