Brabham gaat weer racen met de BT63 GT2 Concept 

Na een paar jaar aanmodderen met supercars en track day speciaaltjes hakt het herboren racemerk eindlijk de knoop door. Met de BT63 GT2 keert Brabham definitief terug naar de autosport.

Brabham gaat weer racen met de BT63 GT2 Concept 

Een jaar na het winnen van zijn eerste wereldtitel richtte Australische F1-racer Jack Brabham met ingenieur Ron Tauranac de firma Motor Racing Developments op. Onder deze vlag kon Brabham zich losweken van fabrikanten als Cooper en voor zichzelf beginnen.

Na een tweede titel met Cooper dat jaar begon Jack vanaf 1961 met zijn eigen auto's te racen. In 1966 was het eindelijk raak: met de Brabham BT19 en BT20 wist 'Black' Jack als enige coureur de titel te pakken in een auto met zijn eigen naam erop. In 1970 hing Brabham zijn helm aan de wilgen, maar onder nieuwe eigenaar Bernie Ecclestone bleef zijn team succesvol. Nelson Piquet wist nog eens twee kampioenschappen te verzilveren in 1981 en 1983.

Nelson Piquet in de beeldschone Brabham BT52, 1983.

Revival

Motor Racing Developments ging uiteindelijk in 1993 op de fles, maar Brabham's zoons David en Gary hielden de naam in leven in de sport. In 2018 besloot David het bedrijf van zijn vader nieuw leven in te blazen met de exotische BT62. Het 700 pk-sterke monster voldeed echter aan geen enkel reglement, dus het bleef helaas een circuitspeeltje. Met de BT62R ging het model zelfs de straat op.

De BT62R werd wat manieren geleerd voor straatgebruik.

Het echte werk

Drie jaar na de wederopstanding van het merk gaat Brabham eindelijk zijn naam echt eer aan doen. Met de lancering van de Fanatec GT2 European Series begin dit jaar is er eindelijk een plekje vrijgekomen voor auto's als de BT62. Brabham greep de kans meteen aan en komt met een doorontwikkeling van de auto: de BT63 GT2.

GT2

De GT2-klasse is het geesteskind van GT-goeroe Stephane Ratel, de man achter de enorm succesvolle GT3-racerij. De klasse is in principe bedoeld voor rijke hobbycoureurs die GT3 te snel en te technisch vinden worden. Ondanks het lagere getal in de aanduiding zijn GT2-wagens dus een stuk langzamer.

Op basis van de specificaties zou je dat echter niet zeggen: de BT63 krijgt een 600 pk versie van de 5,4 liter V8 mee en weegt tussen de 1250 en 1300 kilo. Dat komt aardig in de buurt van de cijfers van een GT3-wagen. Het verschil zit 'm echter in de veel minder uitgebreide aerodynamica. Op Monza is een GT3 bijvoorbeeld maar liefst vier seconden sneller.

Historisch verantwoord

De BT63 GT2 zal in het weekend van 1 tot 3 oktober z'n debuut gaan maken op het circuit van Paul Ricard. Die eerste race is meteen historisch verantwoord: in 1985 behaald Nelson Piquet op dat circuit de laatste overwinning voor het merk. De naam Concept verraadt waarom hij meerijdt in de gastklasse: de auto moet nog gehomologeerd worden.

VAG-feestje

Brabham levert een welkome aanvulling aan het GT2-veld. To nu toe hebben alleen Audi en KTM specifiek auto's gebouwd voor de klasse. Porsche en Lamborghini kozen ervoor om bestaande auto's een beetje extra pep te geven.

Hopelijk kan de BT63 het VAG-feestje een beetje gaan verpesten. Mocht je deel uit willen maken van die campagne, dan kun je de auto al bestellen. De GT2 Concept gaat voor minimaal 400.000 euro over de toonbank.

Autosport
  • Brabham Automotive, Formula 1.