Volkswagen Group gaat in de toekomst maar één type auto verkopen

De tijden van de Kever gaan terugkeren: VAG maakt zich op om elke model in het aanbod op hetzelfde platform te baseren.

Volkswagen Group gaat in de toekomst maar één type auto verkopen

Volkswagen, Seat, Skoda, Audi...het is allemaal een pot nat. Een Golf is een Octavia, een Leon en ook een A3. En daar zijn weer allerlei soorten en maten SUV's van afgeleid. Platforms delen is nou eenmaal veel eenvoudiger en goedkoper.

Toch heeft VAG op dit moment drie platforms met verbrandingsmotoren en twee voor elektrische auto's in z'n portfolio. In de volledig elektrische toekomst van het merk komt daar echter verandering in.

Er zit nog teveel variatie in het gamma van VAG.

SSP: de terugkeer van de Kever

De Duitse autogigant wil zich namelijk gaan ontdoen van het greintje variatie dat er nog in het aanbod te vinden is. In plaats van Polo-Golf-A4 komt er in het vervolg slechts één platform: SSP. Dat staat voor Scaleable Systems Platform, grof gezegd een modulair platform dat op het formaat van het gewenste model aangepast kan worden.

VW grijpt hiermee terug naar de gloriedagen van de Type 1, oftewel de iconische Kever. Dat platform werd in verschillende formaten uiteindelijk gebruikt voor tenminste tien verschillende modellen. Volkswagen's huidige MEB-platform voor EV's komt in de buurt van dit plan, maar VAG wil nog verder gaan in het gelijktrekken van de modellen.

Zelfde software

Dat gaat verder dan de fysieke technische componenten. Ook op software-gebied moeten alle producten hetzelfde ingericht worden. Naar gelang de wensen van de klant kunnen bepaalde elementen uiteraard afgesloten worden, maar in de basis zal elke VAG-auto het zogeheten CARIAD-platform ingecodeerd krijgen. Uiteraard zal een autonome functie standaard aanwezig zijn.

Enorme bedragen

Om SSP op de markt te brengen trekt VAG een enorm bedrag uit. Het concern heeft al €73 miljard toegezegd om 'toekomstige technologieën' te ontwikkelen, maar daar komt nog even een kleine €800 miljoen bij. Het extra geld zal gebruikt worden m een nieuwe R&D faciliteit neer te zetten in Wolfsburg.

Toekomstige uitdagingen

Audi CEO Markus Duesmann vat het idee achter SSP samen: "De introductie van SSP betekent dat we onze krachten met betrekking tot platform management kunnen bundelen en kunnen bouwen op onze vaardigheden om te stroomlijnen tussen merken en segmenten. Op lange termijn zal SSP de complexiteit van de mechatronica flink verminderen. Daarbij helpt het platform niet alleen om ontwikkelingskosten te besparen. Het hoofddoel is om het aanpakken van toekomstige uitdagingen in de ontwikkeling van voertuigen beter aan te kunnen pakken in een tijd waarin auto's steeds meer gericht zijn op software."

Met andere (minder ingewikkelde) woorden: de auto's moeten mechanisch simpeler worden, want er zal veel meer werk gaan zitten in het ontwikkelen van software. Vanaf 2026 moeten de eerste auto's op het SSP-platform van de band gaan rollen. Net zoals met het MEB-platform zal SSP beschikbaar zijn voor concurrenten. Hoe lang het zal duren voordat het aanbod volledig overgenomen is door SSP meldt VAG echter niet.

Nieuws
  • Volkswagen