Het is weer zover: de VAG-groep is voor de zoveelste keer in verband gebracht met de Formule 1. Dit keer gaat het echter verder dan losse quotes uit ongerelateerde interviews. Audi CEO Markus Duesmann en Porsche bestuurschef Olive Blume zullen tijdens het Grand Prix weekend in Oostenrijk een vergadering tussen de huidige Power Unit-fabrikanten, de FOM en de FIA bijwonen. Hierbij zal de eerste aanzet worden gegeven voor de nieuwe regels vanaf 2025.
CO2-neutraal
De huidige 1,6 liter V6 turbo-hybrides zijn in een wereld van toenemende elektrificatie eigenlijk al achterhaald. Het is niet alleen voor de merken, maar ook zeker voor de Formule 1 een absolute noodzaak dat de volgende generatie motoren CO2-neutraal is.
Porsche's verwoede pogingen om biologische e-fuels te creëren sluit hier perfect op aan. Het merk had in 2019 zelfs al een moderne F1-motor klaar, maar zag hier vanwege politieke steekspelletjes uiteindelijk vanaf. Audi's positie is echter twijfelachtig, aangezien het merk vanaf 2033 een volledig elektrisch aanbod wil gaan handhaven. Een Formule 1-project is maar lastig in te passen in dat plan.
Dezelfde ingrediënten, ander recept
Liefhebbers van multicilinders en veel lawaai kunnen we meteen teleurstellen: de V8, V10 of V12 komt niet terug. Ondanks de reductie aan emissies zal de volgende generatie gewoon op dezelfde kleine V6 gebaseerd zijn. Dat bespaart immers meteen ettelijke miljoenen aan ontwikkelingskosten.
De grotere vragen zijn er rond het hybridesysteem dat aan de verbrandingsmotor gekoppeld zal worden. De complexe en kostbare MGU-H staat bijvoorbeeld al een tijdje op de schop, maar concrete beslissingen zijn er nog niet gemaakt. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe groot het percentage van elektrische assistentie zal zijn, hoeveel energie er teruggewonnen mag worden en of er ook vermogen naar de voorwielen gestuurd zal mogen worden.
Budgetplafond
Naast alle technologische vraagstukken zitten de partijen met het probleem van kostenbesparing. Als nieuwe fabrikant heeft Red Bull heeft een plafond van 80 miljoen per seizoen voorgesteld, waarbij de prijs van een enkele Power Unit niet meer mag zijn dan een miljoen. Tegenwoordig is zo'n motor ongeveer het dubbele.
Het bedrag hangt echter af van de technische samenstelling van het nieuwe aandrijfconcept. De overige fabrikanten zien liever een budget van 120 miljoen om iets meer financiële vrijheid te hebben. Absolute dominantie zoals Mercedes tussen 2014 en 2020 genoot moet uiteraard voorkomen worden.
Spielberg
Aankomende zaterdag zullen de kopstukken bij elkaar komen op het circuit van Spielberg. Naast FIA president Jean Todt, F1 CEO Stefano Domenicali en Sporting Director Ross Brawn zullen Mercedes-CEO Ola Kallenius, Ferrari-topman John Elkann, Renault-opperhoofd Luca de Meo en Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz aanwezig zijn.
- Porsche, Mercedes, Renault