Gelekt: de strak gelijnde Formule 1 wagen van 2022

Ongeveer een maand voor de officiële onthulling zijn de eerste beelden van de F1-wagen van volgend jaar al verschenen. We doen even een opfriscursus.

Gelekt: de strak gelijnde Formule 1 wagen van 2022

Door het grondig verstoorde 2020 en de enorme spanning vooraan dit seizoen zou je het bijna vergeten, maar volgend jaar zullen we in de Formule 1 compleet andere auto's gaan zien. Voor het eerst sinds 2017 wordt het concept van top tot teen herzien. Ironisch genoeg moet de formule van 2022 de problemen die in 2017 juist ontstaan zijn op gaan lossen. Dankzij de handige Italianen van LiveGP.it hebben we al een eerste impressie van de nieuwe wagens.

'Dirty air'

Vier jaar geleden werden de auto's langer en breder gemaakt, kregen ze grotere vleugels mee en kwamen er enorm brede banden onder. De aanpassingen dienden om criticasters die klaagden dat de auto's te langzaam waren de mond te snoeren.

Dat lukte, maar het concept van 2017 deed in een klap al het werk dat sinds 2009 gedaan was om inhalen te promoten teniet. De gigantische vleugels en banden zorgden namelijk voor veel meer turbulentie achter de auto: de bekende dirty air. Hierdoor werd het veel moeilijker om een voorliggende auto te volgen, aangezien de vleugels zeer slecht niet werken in vuile lucht.

Ground effect

Om dit probleem eens en voor altijd op te lossen grijpt de Formule 1 terug naar technologie die we niet hebben gezien sinds 1982: ground effect. Simpel gezegd wordt met behulp van venturi tunnels de luchtstroom onder de auto versnelde, waardoor een lagedruk gebied ontstaat. Zon zuigt het ding zich letterlijk naar het wegdek.

Dat levert niet alleen veel downforce op, maar produceert tegelijkertijd bijna geen vuile lucht achter de auto. Traditionele vleugels zijn bij een effectieve ground effect-wagen zelfs eigenlijk niet echt nodig. Het was bijvoorbeeld niet ongewoon om auto's zonder voorvleugel te zien in het ground effect tijdperk.

Al in 1982 werden de rubberen skirts die gebruikt werden om de vloer te verzegelen echter verboden: ze werden gezien als te gevaarlijk. Wanneer een skirt faalde verloor de auto plotseling al z'n downforce en dus alle grip, met alle gevolgen van dien.

Wat we zien

Dit soort trucs zien we niet bij het model dat de Formule 1 eigenlijk bij de Grand Prix van Groot Brittannië had willen onthullen. Grote vleugels zijn nog steeds aanwezig, maar er zitten een stuk minder elementen op dan bij de huidige auto's. Hetzelfde geldt voor de uniek gevormde achtervleugel. Al met al is het concept een stuk eleganter van opzet dan we gewend zijn.

Het meest in het oog springend zijn de grote verticale geleiders op de vooras. Deze dienen om de turbulentie veroorzaakt door de draaiende voorwielen te verminderen. Verder zien we dat de complexe bargeboards achter de voorwielen en de cape onder de neus verdwenen zijn. Nergens zijn rare kleine vleugeltjes, kieuwen en gaten te vinden. Natuurlijk gaat het hier wel om een algemeen model: de teams zullen volgend jaar ongetwijfeld verschillende interpretaties van de regels presenteren.

Wat we niet zien

Helaas heeft de fotograaf geen kiekje van de staart van de auto gemaakt. Daardoor hadden we namelijk de venturi tunnels van de ground effect vloer beter kunnen bekijken. Vooral interessant is het bijzondere systeem dat de ouderwetse skirts vervangt.

In 2022 krijgen we geen plakken rubber of plastic onder de auto, maar carbon elementen die gemonteerd zijn op de brake ducts. Zo kunnen de elementen met de vering meebewegen en hun niveau tegenover het oppervlak van het circuit beter behouden.

Daarnaast ontbreken helaas de nieuwe 18-inch velgen met wheel covers. De deksels werden voor het laatst gezien in 2009 en dienen wederom om de turbulentie veroorzaakt door de rollende wielen af te zwakken.

Nog steeds gigantisch

Helaas worden de nieuwe auto's niet veel kleiner dan het busformaat dat ze tegenwoordig hebben. De Mercedes is bijvoorbeeld iets meer dan 5.77 meter lang. Dat is maar liefst 31 centimeter langer dan de Mercedes-Maybach S600 limousine. Inhalen op krappe stratencircuits zoals Monaco zal dus een uitdaging blijven. Visueel lijkt de nieuwe auto zelfs langer door zijn ononderbroken lijnen en ontbrekende bargeboards.

18 juli

Om te zien hoe de auto op z'n wielen staat zullen we helaas nog even moeten wachten. In het weekend van 18 juli zal het model officieel onthuld worden op Silverstone.

Formule 1
  • Formula 1