Gordon Murray T.50s gaat het circuit op

De extreme Gordon Murray Automotive T.50 krijgt een broertje voor op het circuit. Naast track day gebruik moet de "T.50s" deel gaan uitmaken van een nieuwe GT1-klasse.

Gordon Murray T.50s gaat het circuit op

De presentatie van de Gordon Murray Automotive T.50 sloeg vorige maand in als een bom. De gerenommeerde Formule 1-designer en geestelijk vader van de legendarische McLaren F1 leek het 28 jaar na dato weer geflikt te hebben.

Met een gewicht van slechts 986 kilo, en gebrek elektronische assistentie, een handgeschakelde versnellingsbak en een 3,9 liter V12 die tot een buitenaardse 12.100 toeren kan draaien was de T.50 een sensatie. Alsof dat niet genoeg was kreeg de auto een innovatieve ground effect-vloer mee, die geactiveerd werd door een enorme elektrische fan in de staart.

De superrijken der aarde waren ook diep onder de indruk. Ondanks het gebrek aan een typegoedkeuring en een basisprijs van 2,36 miljoen Britse pond (omgerekend 2649.000 euro) was de gelimiteerde oplage van 100 stuks binnen 48 uur uitverkocht. Meer dan de helft was zelfs al gereserveerd ver voor de presentatie van de auto.

Subtiel

Murray hamerde er tijdens de presentatie van de T.50 op dat de auto niet bedoeld was om absolute snelheidsrecords te breken. Veel belangrijker was het gevoel dat de bestuurder mee zou krijgen van de pure, ongefilterde rijervaring. Daarbij moest de auto echter ook geschikt blijven voor dagelijks gebruik.

Ook de styling volgde dit mantra. In plaats van een overdaad vleugels, sleuven en luchthappers was de auto zeer subtiel getekend. Dit werd mogelijk gemaakt door de vloer en de fan, die de benodigde downforce produceerden. Zo brak de T.50 overduidelijk met de recente trend van overdreven getekende, agressieve supercars.

Compromisloos

Voor de track-only variant, codenaam "T50s", verandert Gordon Murray zijn insteek volledig. Alles wordt uit de kast getrokken om van de ultieme rijdersauto het ultieme circuit-wapen te maken. Deze compromisloze aanpak resulteert in een gewichtsbesparing van nog eens 94 kilo.

GMA heeft dit bewerkstelligd door het infotainment-systeem, de airco, opbergvakken, geluidsisolatie en een van de drie stoelen te verwijderen. De centrale bestuurdersstoel is vervangen door een lichter en stijver carbon exemplaar. Ook het traditionele stuur is vervangen voor een vierkant model geïnspireerd op de GT-racerij.

Nieuwe aandrijflijn

Het nieuwe stuur is er niet voor de show. Om de rondetijden naar beneden te krijgen heeft Murray namelijk afscheid moeten nemen van de geroemde handgeschakelde versnellingsbak. Voor de T50s is een sequentiële transmissie met flippers aan het stuur ontwikkeld.

Deze bedient een grondig aangepaste motor. Zonder rekening te hoeven houden met emissie en geluidseisen heeft Cosworth een flinke stap kunnen maken met de V12. Het vermogen is gestegen van 665 pk naar 'meer dan 700' door middel van herziene cilinderkoppen en een vrijer in- en uitlaat systeem.

Maximale downforce

Ook de elegante lijnen van de normale T.50 zijn opgeofferd in de zoektocht naar meer pace. Naast een grote front splitter en brede achtervleugel springt de enorme shark fin het meest in het oog. Deze verbetert de stabiliteit en maakt in de bochten g-krachten van 2.5 tot 3 g mogelijk. Verder is de remkoeling verbeterd, zijn de oliekoelers verplaatst om meer lucht naar de achtervleugel te dirigeren en is de auto met 40 mm verlaagd.

De aerodynamische modificaties worden aangevuld door het fan-systeem, de T50s zal permanent in "High-Downforce" modus staan, met alle kanalen naar de diffuser open en de fan op 7000 toeren. Gecombineerd levert dat 1500 kilo aan downforce op. In theorie zou de 892 kilo zware wagen dus zelfs op de kop kunnen rijden.

GT1 revival

Gordon Murray ziet de T50s niet puur als een speeltje. De oplagen van 25 stuks is een duidelijke verwijzing naar het aantal exemplaren dat McLaren van de F1 GTR moest bouwen om de auto te homologeren voor de FIA GT1. Murray ziet er dan ook wel heil in om nieuw leven te blazen in deze klasse. GMA is daarom gesprekken aangegaan met de SRO Motorsports Group, de organisatie achter de GT-racerij, om de T50s zijn eigen kampioenschap te geven.

Geïnteresseerden in dit project zouden daarbij gebruik kunnen maken van GMA's "Trackspeed" pakket. Hierbij wordt de klant volledig ontzorgd door persoonlijke begeleiding en ondersteuning op het gebied van het besturen, onderhouden en afstellen van de exotische racer.

Historisch verantwoord

Wat de officiële naam van de T50s wordt is nog niet bekend gemaakt. Wel heeft Murray laten doorschemeren dat het een naam met een historisch tintje wordt. Dit wekt de suggestie dat de McLaren F1 GTR als inspiratie zal dienen. Een tweede mogelijkheid is de Brabham BT46B, de befaamde “Fan Car” die in 1978 de Grand Prix van Zweden won.

Wat wel zeker is, is de prijs. Voor maar liefst 3.1 miljoen pond (3.475.642 euro) ex-belastingen kan de track day-versie van de GMA T.50 van u zijn. De tijd zal het leren of de T.50s net zo snel zal verkopen als zijn minder extreme broertje. Aan de pitch van Gordon Murray zal het in ieder geval niet liggen: “With an unwavering focus on performance, and free from road-going legislation and maintenance considerations, the T.50s will achieve astonishing performance on track, demonstrating the full extent of the car’s capabilities. We’ve thrown everything at pushing this car beyond the levels of anything that’s been done before. It’s a celebration of British engineering and our team’s extensive motorsport experience.”

Nieuws
  • Gordon Murray Automotive