Pirelli: Formule 1 eind volgend jaar 2 seconden sneller dan nu

Afgelopen seizoen was de Formule 1 dankzij een hoop regelwijzigingen seconden sneller dan het jaar daarvoor, maar volgend jaar komt daar nog een schepje bovenop. Aan het eind van komend seizoen zal de sport zeker twee seconden per rondje sneller zijn.

Bandenboer Pirelli heeft even wat berekeningen gemaakt en een voorspelling gedaan. De rubberspecialist verwacht dat de auto's die over een paar maanden in Australië aan de start verschijnen al een seconde sneller zijn dan de racers waar we het seizoen mee eindigden. "Afgaande op de gegevens die wij hebben zouden de auto's aan het begin van volgend seizoen al een seconde per ronde sneller zijn. Dit is alleen op basis van de ontwikkeling ten opzichte van 2017", vertelt Mario Isola van Pirelli.

Dat wil niet zeggen dat de winst daar ophoudt, want teams blijven het hele seizoen bezig met het verbeteren van de auto's. "Tijdens het seizoen winnen de teams nog één tot anderhalve seconde per ronde. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat de racers minimaal twee seconden per ronde sneller zijn dan in 2017."

De bandentest in Abu Dhabi deze week heeft Pirelli veel informatie over het nieuwe rubber opgeleverd. De teams konden daarbij voor het eerst kennismaken met de nieuwe hypersoft compound, een nog zachtere band die vanaf volgend jaar beschikbaar wordt. 

"De test met de zachtste compounds voldeed aan onze verwachtingen", aldus Isola. "De band is ongeveer een seconde per ronde sneller dan de ultrasoft, al moeten we dat uiteraard nog wel bevestigen op andere circuits."