Officieel: Audi vanaf 2033 volledig elektrisch

De geruchten blijken waar: in 2026 komt de laatste Audi met een verbrandingsmotor op de markt. Zes jaar later is het definitief over en uit.

Officieel: Audi vanaf 2033 volledig elektrisch

Vorige week schreven we nog over de geruchten dat Audi na 2026 geen nieuwe modellen met een verbrandingsmotor meer zou gaan introduceren. Dit was aan de hand van uitspraken die gedaan zouden zijn door CEO Markus Duesmann.

Bij een bijeenkomst van de Climate Neutrality Foundation in Berlijn heeft Duesmann de plannen van het Duitse premium merk officieel bevestigd. Audi is volgens hem "klaar om een vastberaden en krachtige stap vooruit te zetten naar het elektrische tijdperk."

Tijdlijn

Het laatste model met een benzine of dieselmotor zal in 2026 in productie gaan en krijgt een levensduur van zes jaar mee. Opvallend: daarmee overleeft het model alsnog de geplande verbodsbepalingen ingesteld door diverse Europese landen.

Het moet immers in 2030 gedaan zijn met de verbrandingsmotor, toch? Niet helemaal. De verkoop van plug-in hybrides is in sommige markten nog even toegestaan. Ironisch: daar hoort Duitsland dus niet bij. In 2033 moet de laatste Audi met een echte uitlaat van de band rollen.

Euro 7

Althans, in Europa. De plotselinge overstap naar elektrisch heeft namelijk niet zoveel te maken met goodwill vanuit Audi, maar met druk vanuit de Europese Unie. Onder de extreem strenge Euro 7 emissieregels die in 2025 hun intrede doen is het simpelweg niet rendabel om een nieuwe generatie verbrandingsmotoren te ontwikkelen.

Vorige maand deed Duesmann tegenover Autocar nog z'n beklag over de strenge maatregelen: "Het is zeker waar dat de noodzaak om aan Euro 7 te voldoen een hoop extra kosten met zich meebrengt voor verbrandingsmotoren. Euro 7 zorgt echt voor hoofdpijn, zeker omdat het niet veel doet om het milieu te verbeteren."

Made in China

Buiten de EU kunnen de Duitsers echter vrolijk verder met verbrandingsmotoren. Denk bijvoorbeeld aan Amerika, maar ook en vooral China. Audi geeft ruiterlijk toe dat de grote vraag aldaar ervoor zou kunnen zorgen dat lokaal geproduceerde modellen langer leverbaar zullen zijn met ouderwetse Otto-blokken. Het zou dus zomaar kunnen dat al het lekkers van de RS-divisie onderduikt in het Verre Oosten.

Heb je toch behoefte aan een splinternieuwe dikke Audi? Dan heb je dus nog vijf jaar om je spaarpotje te vullen en snel naar de dealer te rennen.