'Euro 7 betekent einde verbrandingsmotor in 2026'

Nog meer kommer en kwel vanuit Europa: volgens de European Automobile Manufacturers Association zijn de geplande Euro 7 normen simpelweg niet haalbaar.

'Euro 7 betekent einde verbrandingsmotor in 2026'

Als het aan de European Commission’s Consortium for Ultra Low Vehicle Emissions (Clove) ligt wordt de Euro 7 emissienorm in 2025 ingevoerd. De maatregelen dienen om de uitstoot van verbrandingsmotoren zo goed als nul te maken voordat ze in 2030 compleet verboden zullen worden.

Superkatalysator

Een van de manieren waarop Clove dit denkt te kunnen realiseren is met de inzet van een ingewikkeld, zwaar en kostbaar systeem met meerdere katalysatoren: de 'superkatalysator'.

Voor benzine auto's zou de batterij bestaan uit een elektrisch verwarmde katalysator, twee drieweg katalysatoren met een liter inhoud, een partikelfilter met twee liter inhoud en een ammoniakslip katalysator. Goed nieuws voor het dievengilde dus.

Bovendien wil Clove dat de systemen ten alle tijden optimaal functioneren. Dus ook bij een koude motor, hoge last of lage temperaturen. Dat geeft dus ook problemen voor auto's met hoge prestaties: zelfs bij keihard optrekken moet je AMG brandschoon blijven.

Niet haalbaar

Belangenvereniging European Automobile Manufacturers Association kan zich totaal niet vinden in de lezing van de Europese commissie. De enorme uitlaatsystemen zouden zeer moeilijk te integreren zijn met bestaande platforms. Voor kleinere auto's zou het überhaupt al geen optie zijn.

Daarnaast zou het voor auto's met verbrandingsmotoren simpelweg onmogelijk zijn om in elke situatie precies de juiste hoeveelheid uit te stoten. Een verbrandingsmotor is nou eenmaal minder efficient als ie koud is, hij zwaar belast wordt en als de omstandigheden niet ideaal zijn.

Verborgen verbod

Omdat de eisen van Clove niet haalbaar zijn ziet de ACEA het Euro 7-plan als een slecht verborgen verbod. Fabrikanten zouden of de doelen helemaal niet kunnen halen, of gewoon niet bereid zijn miljarden te investeren in ingewikkelde, onbewezen techniek voor voertuigen die vijf jaar later toch verbannen zullen worden.

"De ACEA is van mening dat de emissie scenarios en de gesuggereerde nieuwe test omstandigheden van Clove in de praktijk zouden resulteren in een situatie die erg vergelijkbaar is met een verbod op voertuigen aangedreven door een verbrandingsmotoren inclusief hybride elektrische voertuigen."

Kritiek en feedback

De plannen van Clove stuiten gelukkig op de nodige kritiek. Naast de extreme kosten zou E7 namelijk vrij nutteloos zijn. Het merendeel van de uitstoot van fijne deeltjes zou immers onder de huidige Euro 6d regels van de banden en remmen komen. Over die onderdelen wordt er in Euro 7 echter geen woord gerept.

Naast de ACEA zijn de Europese Caravan Federatie, de Oostenrijkse Federale Kamer van Koophandel, het Zwitserse Federale Bureau voor het Milieu, onderdelengigant Bosch en zelfs het stadhuis van Amsterdam niet tevreden met Clove. Ht is nog maar de vraag wat er met die tegenreacties gedaan zal worden.

Nieuws
  • Mercedes-AMG