Amsterdam verbiedt reclame voor auto's met verbrandingsmotoren in de metro

De gemeente wil niet langer meewerken aan het promoten van fossiele brandstoffen.

Amsterdam verbiedt reclame voor auto's met verbrandingsmotoren in de metro

Als hoofdstad van ons prachtige landje doet Amsterdam er alles aan om voorop te lopen in allerlei gebieden. Als GroenLinks-bolwerk legt de gemeente vooral de nadruk op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Dat doen ze al met milieuzones en vieze cruiseschepen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Het laatste wapenfeit van de gemeente Amsterdam is een volledig verbod op de promotie van alles dat een sterke link met de olie-industrie heeft

Fossiele logica

Vanaf vandaag mag er geen reclame meer gemaakt worden voor auto's met verbrandingsmotoren of goedkope vliegtickets. Dure vliegtickets zijn dan weer geen probleem. Ook wordt even handig vergeten dat alle producten waarbij plastic gebruikt wordt ook een sterke link hebben met de olie-industrie. Zelfs de reclameborden zijn hoogstwaarschijnlijk niet 'groen' geproduceerd, ongeacht wat er op staat. Maar ja, het verbieden van Coca Cola en Intertoys-reclames past dan weer niet zo goed in de anti-auto campagnes.

De metro

Omdat een volledig verbod in de openbare ruimte juridisch niet mogelijk is beperkt het embargo zich tot de metro. Op stations en in de treinen zul je niet langer tegen de promotieplaatjes van een Golf GTI of BMW M550d aan kunnen kijken.

Voor een algemeen verbod heeft de gemeente een verbod op nationaal niveau nodig, aldus GroenLinks-wethouder Mariek van Doorninck tegenover de NOS: "Juridisch kunnen wij niet afdwingen om het verbod buiten de metrostations te laten gelden. Dat kan een landelijk verbod wel".

Op dit moment geldt zo'n verbod alleen voor tabaksreclame. Indirect zegt het stadhuis van Amsterdam dus dat een benzine of dieselauto net zo dodelijk is als een levenslange obsessie met zware shag.

Dit is pas het begin

Ondanks het feit dat een nationaal verbod nog ver weg is probeert de gemeente er alsnog alles uit te halen. Er zijn al gesprekken gaande met exploitanten van andere publieke ruimtes. Volgens de NOS is Amsterdam begonnen met de campagne na initiatieven van de burgerbeweging Verbied Fossiele Reclame.

Oprichtster Femke Sleegers pleit voor een nationaal verbod, maar ziet tot die tijd graag meer steden het voorbeeld van de hoofdstad volgen: "Ik hoop dat er een sneeuwbaleffect komt en dat andere steden volgen. Vervoerders, maar ook media waar reclame te zien is, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Je kan op een relatief makkelijke manier zelf wat doen."

Bij Greenpeace Nederland zijn ze natuurlijk ook extatisch. Woordvoerdster Meike Rijksen hoopt fossiele brandstoffen net zo te demoniseren als tabak: "We rijden niet morgen allemaal in een elektrische auto, maar dit is een stap in de goede richting. Binnen roken is nu niet meer voor te stellen. We hopen dat hetzelfde gaat gelden voor fossiele brandstoffen."

Nieuws
  • Lamborghini