Uw toekomstige auto rijdt op gerecyclede colaflessen

Goed nieuws voor het milieu: Britse onderzoekers hebben uitgevonden hoe ze gebruikt plastic kunnen omzetten naar bruikbaar waterstof. U weet wel, dat goedje waar we in de toekomst allemaal op moeten gaan rijden.

Plastic

De gigantische hoeveelheid plastic afval blijft maar groeien. Ja, we kunnen het recyclen, maar veel fabrikanten werken hier niet aan mee omdat de kwaliteit van gerecycled plastic beduidend minder is. Daarnaast kampen we ook nog met de stijgende milieuverontreiniging dankzij de auto's waarin we rijden, maar volgens Britse onderzoekers kunnen we in de toekomst beide problemen in één keer aanpakken. Ze hebben een manier gevonden om uw oude boterkuipjes en colaflessen te veranderen in waterstof waar uw auto (nog niet) op rijdt.

Het proces klinkt relatief simpel: er wordt een mengsel van chemische stoffen en een licht absorberend materiaal gemaakt. Vervolgens gaat het oude plastic erbij en wordt het geheel aan UV-licht blootgesteld. Hierdoor start er een chemische reactie waar waterstof bij vrijkomt. Kwestie van afvangen, opslaan en in een auto pompen.

De onderzoekers van de Universiteit van Swansea denken dat ze met de methode een goedkoop alternatief hebben gevonden voor het recyclen van afgedankt plastic. Het grootste voordeel is namelijk dat het plastic niet van te voren gereinigd hoeft te worden. Iets wat voor regulier hergebruik wel moet, en erg duur is. Sterker nog, vies plastic versterkt het effect van de chemische reactie alleen maar.

Zoals met elk onderzoek, duurt het jaren voordat we de nieuwe manier van waterstofproductie op industrieniveau kunnen terugzien.