In de Westerse wereld zijn we - ondanks aanzwellende tegengeluiden - nog druk bezig met het realiseren van de elektrische revolutie. We moeten immers alles op alles zetten om de uitstoot van het duivelse CO2 te beperken.
Aan de andere kant van de wereld hebben ze echter een compleet andere oplossing voor hetzelfde probleem. In China vonden ze namelijk inspiratie bij een van de grootste vijanden van het klimaat: de scheepvaart.
Scheepstechniek in het klein
In een poging de uitstoot van grote schepen en andere industriële machines te verminderen worden ze steeds meer overgezet van stookolie naar vloeibare ammoniak. GAC en joint-venture partner Toyota besloten dezelfde technologie toe te passen op een veel kleinere schaal. Het resultaat is een tweeliter viercilinder met 160 pk en een CO2-uitstoot die tot 90% lager ligt dan die van een motor op normale loodvrije benzine.
EV-alternatief
GAC en Toyota hopen met de ammoniak-motor een alternatief te kunnen bieden voor elektrische aandrijflijnen en waterstof. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ammoniak levert immers de helft van de energie die benzine op kan brengen, waardoor je automatisch veel meer verbruikt. Bovendien is het productieproces voor ammoniak verre van groen. GAC en Toyota werken echter al aan een manier om het goedje duurzaam te produceren.
Ammoniak wordt op dit moment veelvuldig gebruikt in andere industrieën. Tweederde van de productie wordt ingezet als kunstmest. Daarnaast word het gebruikt als vriesgas en in de productie van plastic, textiel, explosieven en pesticiden. Dat wordt dus uitkijken bij de pomp.
- GAC, Wärtsilä