Polen sleept EU voor de rechter voor verbod verbrandingsmotoren

Polen zet volle vaart door met het protest tegen het EU-verbod op verbrandingsmotoren van 2035. Na eerdere protesten geleid door Duitsland geeft de Poolse klimaatminister een voorzet voor een nieuwe campagne door de EU voor het gerecht te slepen.

Polen sleept EU voor de rechter om verbod verbrandingsmotoren t

Het klimaatproject van de Europese Unie heeft opnieuw voor een flinke tegenreactie gezorgd. Onder de pakkende titel 'Fit for 55' werkt de EU aan een CO2-reductie van 55% voor 2030, vergelijken met de cijfers uit 1990. In 2050 moeten alle lidstaten volledig CO2-neutraal zijn.

Als onderdeel van het pakket heeft de organisatie een verbod voorgesteld voor de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035. De goedkeuring van het voorstel werd echter geblokkeerd door een coalitie van acht landen geleid door autowalhalla Duitsland. De rest van de EU moet opnieuw om tafel met de tegenstanders om het verbod in een aangepaste vorm toch door te drukken.

Pools verzet

Een van de landen uit de protestcoalitie heeft nu besloten een stap verder te gaan. Poolse klimaatminister Anna Moskwa opent namelijk de aanval op het verbod door de EU voor de rechter te slepen. Moskwa zal een motie indienen om de verbodsbepaling te laten toetsen door het Europese Hof van Justitie. De actie is volgens haar nodig omdat de plannen geen rekening houden met de negatieve sociale en economische gevolgen, aldus Reuters:

"We zijn het niet eens met dit en andere documenten van het Fit for 55-pakket en we leggen dit voor aan het Europese Hof van Justitie. Ik hoop dat andere landen zich bij ons zullen voegen. We zullen de motie in de komende dagen indienen."

Het Oostblok

Poolse president Andrzej Duda (midden) met Duitse bondskanselier Olaf Schulz (links) en Franse president Emmanuel Macron (rechts).

Polen is een van de weinige landen dat zich consistent verzet heeft tegen de klimaatplannen van de Europese Unie. Het land was niet alleen betrokken bij de coalitie onder Duitsland, maar verzette zich recent ook tegen de strenge Euro 7-uitstootnorm in een soortgelijke groep aangevoerd door Frankrijk.

Gezien de goede connecties met andere Oost-Europese landen zoals Roemenië, Slowakije, Bulgarije en Tsjechië lijkt het een kwestie van tijd voordat het nieuwe protest bijval zal krijgen. Of de afdeling justitie van de EU een plan van diezelfde EU zomaar zal afkeuren blijft echter nog de vraag.

Nieuws
  • NL Beeld / Abaca Press