Duitsland blokkeert EU-verbod verbrandingsmotoren

De door de Europese Unie opgelegde elektrische revolutie leek een formaliteit te zijn, maar door tegenspraak van onze oosterburen is het verbod op verbrandingsmotoren in de wacht gezet. Comité Coreper I zal opnieuw in overleg moeten gaan met de Duitse delegatie om het verbod er toch door te kunnen drukken.

Duitsland blokkeert EU-verbod verbrandingsmotoren

In navolging van allerlei ambitieuze lidstaten legde de Europese Commissie afgelopen oktober een centraal verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren vast. Vanaf 2035 moet alles en iedereen overstappen op elektrisch.

Althans, dat was het plan. Plannen van de Europese Commissie moeten namelijk nog goedgekeurd worden door de Europese Raad. Dat is doorgaans niet meer dan een formaliteit, maar nog voor het zover kwam is er roet in de biologische vegan eten gegooid.

Duits verzet

De Duitse delegatie heeft de steun voor het voorstel namelijk ingetrokken. Het EU-land met de grootste en sterkste autoindustrie heeft weinig animo voor een plotselinge en slecht doordachte overstap naar een volledig elektrisch wagenpark. In een poging de flexibiliteit van een verbrandingsmotor (en duizenden banen) te behouden pleit de Duitse overheid ervoor om verbrandingsmotoren op synthetische brandstoffen alsnog toe te staan.

Synthetische brandstoffen vallen niet onder de EU-criteria van 'zero-emission', maar zijn CO2-neutraal. De brandstof wordt immer gemaakt met behulp van bestaande CO2, die vervolgens weer uitgestoten wordt. Achter de streep is er dus niets aan het milieu toegevoegd. Niet geheel toevallig werkt uber-Duits merk Porsche al jaren aan het goedje. In Chili wordt al voor 75 miljoen dollar een fabriek neergezet.

Lobbywerk

Met het protest tegen het verbod sluit Duitsland zich aan bij Italië, Polen en Bulgarije. De opstand van de vier landen heeft ervoor gezorgd dat er geen meerderheid meer kan komen voor het voorstel, waardoor de hele boel stilligt.

De overige lidstaten zullen dus hun uiterste best moeten doen om de sceptici alsnog te overtuigen. Duitse minister van financiën Christian Lindner claimde afgelopen donderdag echter nog dat zijn doel is om het voorstel voorgoed van de kaart te vegen. Wordt dus vervolgd.

Nieuws
  • Mercedes-Benz, BMW, Porsche