Duitse rechtbank veegt milieuzaak tegen BMW van tafel

Een zaak aangespannen tegen BMW door de Deutsche Umwelthilfe is ontspoord in de rechtbank. Het Duitse gerecht weigerde gehoor te geven aan de eis dat BMW vanaf 2030 een verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren opgelegd zou moeten worden.

Duitse rechtbank veegt milieuzaak tegen BMW van tafel

De regionale rechtbank van München heeft uitspraak gedaan in een zaak die milieuactivistengroep Deutsche Umwelthilfe aangespannen had tegen BMW. De groep eiste dat de rechtbank de autobouwer een verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren op zou leggen vanaf 2030.

De voortdurende verkoop van vieze auto's zou vanwege de schadelijke uitstoot een inbreuk zijn op 'de fundamentele rechten op eigendom, gezondheid en leven.' De uitstoot van de door BMW verkochte auto's in 2021 zou namelijk hetzelfde zijn als de jaarlijkse emissies van Finland en Portugal.

Ingreep overbodig

De rechter ging echter niet mee in de interpretatie van de DUH. Het oordeel luidde dat er (nog) geen sprake was van een inbreuk op de door de milieuclub genoemde rechten. Bovendien maakt het bestaan van de milieuakkoorden van Parijs uit 2015 en de daarop gebaseerde maatregelen van de Duitse en Europese overheden ingrepen vanuit de rechtbank overbodig, aldus Associated Press.

DUH gaat door

Deutsche Umwelthilfe ontving de uitspraak met milde teleurstelling. De club is namelijk alsnog blij dat de rechtbank de zaak serieus genomen heeft. Het staat ze bovendien vrij om in beroep te gaan, een optie die ze eerder gebruikten bij een soortgelijke zaak tegen Mercedes-Benz. Een derde zaak tegen Duitse olie en gasgigant Wintershall Dea loopt nog steeds.

Nieuws
  • BMW, NLBeeld / Proshots