Milieumafkezen Silverstone ontkennen alles in gevaarzettingzaak 

De geitenwollengekken die vorig jaar de Grand Prix van Groot Brittannië kwamen verstoren door pontificaal op de baan te gaan liggen zijn eindelijk voorgeleid. Alle zes ontkennen ze echter dat ze de openbare orde verstoord hebben tijdens het evenement.

Milieumafkezen Silverstone ontkennen alles in gevaarzettingzaak 

Na de controverse van 2021 verliep de Grand Prix van Groot Britannië vorig jaar opnieuw bijzonder onrustig. Tijdens de openingsronde klommen Emily Brocklebank (24), Alasdair Gibson (22), Louis McKechnie (22), Bethany Mogie (40) en Joshua Smith (29) over de hekken bij de Wellington Straight en gingen ze op hun dooie gemak midden op de baan liggen.

Gelukkig voor de coureurs was er de race echter al afgevlagd vanwege de ravage die ontstond in de eerste bocht na een crash waarbij George Russell, Zhou Guanyu, Alex Albon, Sebastian Vettel en Yuki Tsunoda betrokken waren. Tegen de tijd dat ze de oliedomme demonstranten tegenkwamen reden ze dus niet meer op racesnelheid, al was het gevaar uiteraard niet geweken.

Just Stop Protesting

De vijf mueslimaniakken werden door marshals van de baan gesleept en overgedragen aan de lokale politie. Naast de vijf zandzakken die op de baan aanwezig waren werd later ene David Baldwin (47) ingerekend op een parkeerplaats.

Baldwin was in het bezit van lijm, tie-wraps en een Just Stop Oil-spandoek en werd aangemerkt als een collaborateur van de andere vijf. Het 'protest' werd op social media in eerste instantie gesteund door L. Hamilton, wat de actiegroep de aanleiding gaf de actie een enorm succes te noemen. Sir Lewis trok zijn steunbetuiging later echter met schaamrood op de kaken terug.

Onschuldig levensgevaar

Voor de rechter claimden de zes quinoakleuters zich echter van geen kwaad bewust te zijn, zo meldt Sky Sports.

De verwijten van de openbare aanklager dat de levensgevaarlijke actie een verstoring van de openbare orde en gevaarzetting met potentieel serieuze gevolgen was werd door de actievoerders met klem ontkend. De veiligheid van de coureurs, de marshals en het publiek valt immers in het niet bij de dreiging die gevormd wordt door klimaatverandering.

De vijf baanliggers kijken tegen een mogelijke straf van twee jaar cel en 5.000 pond boete aan voor het in gevaar brengen van coureurs, marshals en toeschouwers tijdens de Grand Prix.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BrunoPress