Russell haalt uit naar Pirelli: 'Banden zijn zo niet goed genoeg'

George Russell heeft na de Grand Prix van Azerbeidzjan flink wat kritiek op Pirelli. De banden zijn te wispelturig, vindt de Mercedes-coureur.

George Russell van Mercedes haalt uit naar Pirelli na de F1 race in Baku, Azerbeidzjan

In de Grand Prix van Azerbeidzjan behaalde George Russell volledig onverwachts een podium. De Brit had een prima startplek, maar raakte meteen achter op leiders Charles Leclerc, Oscar Piastri en Sergio Perez. De rest van de race zat hij vast rond plek 5, waar hij probeerde een beter resultaat te halen dan Max Verstappen. Enkel door de crash van Perez en Carlos Sainz eindigde de Mercedes-coureur uiteindelijk op het podium.

ZIE OOK: Alle crashes in Baku dit weekend

Maar dat betekent niet dat Russell slecht reed. Sterker nog, in de tweede helft van de race was hij beduidend sneller dan zijn rivalen. Aan het einde, vlak voor de Virtual Safety Car ingezet werd, zat Russell maar vijftien seconden achter winnaar Piastri. Eerder was dat gat nog meer dan 25 seconden. En volgens Russell ligt de schuld daarvoor bij bandenleverancier Pirelli.

“Het was een hele rare race”, vertelt Russell na afloop. “De eerste helft zat ik er anderhalf seconde per ronde naast. De laatste twintig rondes was ik juist een hele seconde sneller dan Oscar en Charles en drie tiende sneller dan Max, Checo en Carlos. Het is hetzelfde circuit, dezelfde coureur, dezelfde auto. Het enige wat anders is, is dat we van de gele naar de witte band gingen. Het is erg frustrerend dat dit zoveel verandert. En dit is niet alleen bij Mercedes, het gebeurt bij elk team en elke coureur.”

“Volgens mij snappen zelfs de mensen die de banden maken niets van de banden”, vervolgt Russell. “We moeten hier serieuze gesprekken over gaan voeren, want we hebben 2000 mensen die keihard werken om de snelste auto te maken. Twintig rondes lang hadden we een auto die voor de winst had kunnen gaan. De andere twintig rondes hadden we een auto die het waarschijnlijk niet eens verdiende punten te krijgen. Het enige verschil is dat er andere banden op zaten. Dat is niet goed genoeg.”

Het gebeurt wel vaker dat Pirelli onder vuur komt te liggen. Vorig jaar in Qatar konden de banden overduidelijk het circuit niet aan. De beoogde pitstopmomenten kloppen bijna nooit. De regenbanden worden doelbewust nooit gebruikt door de teams. En in Baku was ook weer duidelijk dat de voorspelde levensduur van de banden niet klopte - bijvoorbeeld bij Leclerc, die aan het einde praktisch op velgen reed.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press