Sebastian Vettel keert weer terug als racer

Twee jaar na zijn pensioen zal Sebastian Vettel weer aan de startlijn van een race verschijnen. Hij zal daarbij zijn thuisland Duitsland vertegenwoordigen.

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel nam bijna twee jaar geleden afscheid van de Formule 1, en daarmee ook van het professioneel racen. De Duitser was een legende van de paddock, met vier wereldtitels en 53 overwinningen op zijn naam. Hij was een geliefd figuur bij de andere coureurs en dus was het een erg emotioneel afscheid.

Sindsdien zijn er veel vragen geweest rondom de toekomst van de kampioen. De Formule E maakte er geen geheim van dat ze Vettel graag binnen wilden halen. Er gingen geruchten over een deelname aan de 24 Uur van Le Mans. En het leek er zelfs even op dat hij terug zou keren naar de Formule 1 met Audi of Mercedes. Maar los van een demonstratie op het Goodwood Festival of Speed, leek Vettel geen interesse te hebben in racen.

Maar daar komt binnenkort verandering in. Vettel gaat namelijk meedoen aan de Race of Champions, een tweedaags evenement in Australië begin 2025. Samen met Mick Schumacher zal Vettel daar Duitsland vertegenwoordigen in de Nations Cup. Op de tweede dag zal hij in het individuele onderdeel voor eigen glorie strijden.

De Race of Champions wordt gezien als een mix tussen een benefietrace en een krachtmeting tussen de grootste namen uit de motorsport. Negenvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen is regelmatig te vinden op het evenement, net als negenvoudig rally-kampioen Sebastien Loeb. Andere deelnemers uit het verleden zijn F1-kampioen Jenson Button, Formule E-kampioen Lucas di Grassi, NASCAR-kampioen Kyle Bush, Indy 500-winnaar Josef Newgarden, drievoudig W Series-kampioen Jamie Chadwick, en motorsport legende Juan Pablo Montoya. Voor deze editie is ook Jamie Whincup al als deelnemer aangekondigd. Whincup won vier keer de Bathurst 1000 en zeven keer de titel in het Supercars Championship.

Vettel is ook zeker geen onbekende in de Race of Champions. De Duitser nam al elf keer eerder deel aan het evenement. Van 2007 tot en met 2012 won hij de strijd in de Nations Cup samen met Michael Schumacher, vader van Mick.

Autosport
  • NL Beeld / Wenn