Italiaanse ecomafkezen besmeuren Andy Warhol's BMW M1 Art Car met pizzabloem

Opnieuw is er een uniek kunstwerk belaagd door een kleine splintergroep van klimaatdrammers. Dit keer is het echte geen onbetaalbaar schilderij, maar een unieke BMW Art Car. Het meer dan veertig jaar oude lakwerk werd door de ecowappies voorzien van een laag pizzabloem.

Italiaanse ecomafkezen besmeuren Andy Warhol's BMW M1 Art Car met bloem

Sinds die beruchte speech van een Zweeds meisje met een leerachterstand steekt de ene na de andere radicale milieubende de kop op. De afgelopen jaren zijn komen groeperingen zoals Extinction Rebellion, Insulate Britain, Tyre Extinguishers en Just Stop Oil steeds meer in beeld door prominente stunts uit te voeren.

Met name de laatste groep heeft zich in de kijker gewerkt door de baan op te lopen bij de Grand Prix van Groot Brittannië en zich aan legendarische kunstwerken vast te lijmen. Een derde tactiek is het gooien van soep of verf op, zoals gebeurde met een schilderij van Vincent van Gogh. De Italiaanse versie van de nieuwe generatie klimaatclubs had echter een ander doelwit voor ogen.

Pizzabloem tegen de apocalyps

De groep voerde namelijk een aanval uit op cultureel centrum Fabbrica del Vapore te Milaan, waar de BMW M1 Procar Art Car beschilderd door kunstenaar Andy Warhol tentoongesteld werd.

De activisten besmeurden de wagen met 8 kilo aan bloem, het type dat gebruikt wordt bij pizzadeeg. In typisch overdreven apocalyptische wijze noemt de groep zich "Ultima Generazione" (Laatste Generatie). Het argument achter de actie is uiteraard dat kunstwerken bewaren geen zin heeft omdat de wereld toch vergaat:

"Als de media de waarheid vertelde, dan zou de hele populatie dringende veranderingen eisen. Helaas gebeurt dit niet, het probleem wordt nog steeds gemarginaliseerd of zelfs ontkend: wij voelen ons verplicht om dit te doen"

De Art Car

De M1 Art Car werd in 1979 op verzoek van BMW beschilderd door Warhol. De artiest had naar verluidt niet veel maar dan een halfuur nodig om het kleurenschema af te maken. Warhol was gefascineerd door auto design en snelheid, maar had zelf nooit een rijbewijs.

Zijn werk combineerde zich met die fascinatie datzelfde jaar, toen de wagen met het team van kunstveilingmeester Hervé Poulain meestreed bij de 24 uur van Le Mans. Met Poulain, Manfred Winkelhock en Marcel Mignot achter het stuur werd de tweede in de IMSA GTX-klasse en zesde overall. Na de race werd de M1 meteen met pensioen gestuurd en begon de wagen aan een lange wereldwijde museumtour.

Duurdere tickets en glasplaten

In zijn korte racecarriere heeft de Art Car veel meer bereikt dan Ultima Generazione. Net als bij de andere groeperingen komt de boodschap van de klima-clowns niet aan. Niemand heeft het immers over de doelen van de door soja aangedreven suicide cult. Het lot van de BMW is veel belangrijker. Het is niet bekend of en hoeveel schade de laag bloem aangericht heeft aan Warhol's unieke laklaag.

Het management van Fabbrica del Vapore heeft aangekondigd de toegangsprijzen voor de tentoonstelling omhoog te gooien in een poging de hippies te weren. Bovendien zal de M1 voortaan achter glas tentoongesteld worden.

Formule 1
  • Ultima Generazione, BMW