Klimaatgekkies laten SUV-banden leeglopen in Den Haag & Amsterdam

Zucht...het is weer eens zo ver. In Den Haag en Amsterdam is een actiegroep actief die het leuk vindt om banden van 'benzineslurpers' leeg te laten lopen. Dat doen ze bovendien niet met een mes of een ventielsleutel, maar met een bijzonder duurzame methode..

Klimaatgekkies laten SUV-banden leeglopen in Den Haag & Amsterdam

Actie voeren voor het behoud van het klimaat is op zich een nobel streven, maar je kunt natuurlijk altijd te ver gaan. In Den Haag en Amsterdam vinden we een schoolvoorbeeld van zo'n radicale milieubende. Onder de pakkende naam Tyre Extinguishers is een groep klimaclowns druk bezig met het legen van de banden van verschillende SUV's. Hybride, elektrisch of niet, de softroaders zijn volgens de groep een levensbedreigende plaag.

Elke gedupeerde eigenaar krijgt bovendien nog even het radicale manifest van de duurzame bandenbandieten opgeplakt. Daarin valt de lezen dat SUV's de oorzaak zijn van al het kwaad in de wereld: milieuvervuiling, verkeersongelukken, ongelijkheid en het afbreken van de sociale cohesie in de maatschappij. Het leeglopen van de banden moet de getroffen eigenaar gaan overtuigen voortaan de brandschone bus en trein te nemen. Dat werkt in Nederland immers zo goed.

Duurzame methode

Tyre Extinguishers ziet zichzelf - hoe kan het ook anders - als een los collectief waar iedereen met een groen hart en jeukende geslachtsdelen zich bij aan kan sluiten. Het pamfletje is vrij verkrijgbaar op de door een dronken programmeur uit 1993 opgebouwde site.

Bovendien is er een handige How To aanwezig voor het saboteren van die levensgevaarlijke vierwielers op stelten. De groep heeft de voorkeur voor een groene, duurzame methode: groene linzen in het ventiel drukken. Andere vruchten van de aarde, zoals rijst, couscous en grind zijn ook toegestaan.

Vernielen met een 'geweten'

Tyre Extinguishers is dan wel een radicale actiegroep, maar ze zijn (naar eigen zeggen) niet onredelijk. De activisten worden opgedragen invalidevoertuigen, bedrijfswagens, busjes en auto's van een 'normaal formaat' met rust te laten. Vernieling van andere voertuigen is echter helemaal oké, maar alleen in rijkere wijken.

Volgens RTL Nieuws kan de stunt de actievoerders duur komen te staan: de maximale boete voor vernieling is zo'n 22.500 euro en is twee jaar celstraf mogelijk. Kiest de getroffen bestuurder om toch door te rijden en levert dat een gevaarlijke situatie op, dan is het bedrag 90.000 euro en de celstraf vijftien jaar. De bandenblussers zijn echter nog niet gepakt.

Nieuws
  • iStock, Tyre Extinguishers