Klimaatgekkies hebben IAA München in het vizier

Het is weer eens zover: de grootste autoshow van Duitsland is het doelwit van een eco-actiegroep.

Klimaatgekkies hebben IAA München in het vizier

We waren ze al bijna vergeten door alle afgelastingen het afgelopen anderhalf jaar, maar ze bestaan nog: grote Europese autoshows. De evenementen kampten al jaren met teruglopende bezoekersaantallen en moesten in 2020 de deuren om overduidelijke redenen zelfs helemaal dichthouden.

In september hoopt de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) echter een doorstart te maken. Na 70 jaar als de Frankfurt Motor Show is het evenement voor 2021 verplaatst naar München.

Sand im Getriebe

Helaas heeft de organisatie van de beurs naast het virus nog een gevaarlijke vijand: milieuactivisten. In 2019 werd de show al flink verstoord door een radicale actiegroep met de pakkende naam Sand im Getriebe (Zand in de Versnellingsbak). De ecowarriors blokkeerden destijds de ingang met spandoeken, maar bleven verder vreedzaam.

Auto-waanzin

De actiegroep heeft voor de IAA München van 8 tot 12 september opnieuw aangekondigd uitgebreid actie te zullen ondernemen. Daarbij is de taal feller dan ooit: SiG eist dat de Duitse overheid alle steun achter autofabrikanten en wegen stopzet. De auto en alles wat daarmee geassocieerd kan worden moet voorgoed verdwijnen:

"We sturen ongeremd af op een klimaat-catastrofe - maar desondanks drukt Duitsland wederom op het gaspedaal: steeds grotere en dikkere auto's verstoppen onze straten, nemen onze lucht weg en verhitten het klimaat. Dart zullen wij van Sand im Getriebe niet toelaten. In september staan we de storende auto-waanzin in de weg."

Elektrisch is valse belofte

Zelfs voor de door andere milieuclubs en overheden geliefde elektrische wagens zijn ze gek genoeg niet te porren bij SiG. Ze zien EV's als een lege belofte bedoeld om de groenen aan de kwaadaardige autoindustrie te binden:

"De IAA lokt consumenten naar binnen met de belofte van klimaatvriendelijke E-auto's. Maar dit dunne laagje groene verf brokkelt snel af omdat elektrische auto's zowel op sociaal als ecologisch gebied geen oplossing zijn. Een verkeersconcept waarbij de auto centraal staat, is niet duurzaam."

#blockIAA

Wat de demonstraties precies in zullen houden meldt Sand im Getriebe niet. Onder de hippe hashtag #blockIAA worden sympathisanten in ieder geval aangespoord om 'burgerlijke ongehoorzaamheid' te tonen uit protest tegen de autoindustrie. We verwachten in ieder geval een hoop spandoeken, vreedzame blokkades en andere zaken die mensen die betere dingen te doen hebben het leven zuur maken.

Autoshows
  • Mercedes-Benz, BMW, Sand im Getriebe